Helyi hírek 2021. június 17. 08:00

Még tart a borsószezon a félegyházi piacon

Még tart a borsószezon a félegyházi piacon
A hideg miatt később indult a szezon, de mára már bőségesen találunk belőle a félegyházi piacon. Az ára 500 és 700 forint között mozog kilogrammonként. Abban egyetérthetünk, hogy az idei első zsenge zöldborsóból készített zöldséglevesnek nincsen párja, de a borsópaprikás nokedlivel vagy a zöldborsófőzelék ugyanolyan kedvelt kora nyári étel a magyar asztalokon.

A zöldborsó rendkívül értékes táplálék, ami miatt ajánlott fogyasztása. Fehérjetartalma mellett fontos megemlíteni béta-karotin, B1, B2 és C-vitamin-tartalmát. Mindezek mellett értékes foszfor, kálium, vas, cink, mangán és rézforrás. A zöldborsó gazdag rostokban is, ami elengedhetetlen az egészséges bélműködéshez.



Antal Tibor termelő elmondta, hogy később indult a borsószezon, mint szokott, a sokáig elhúzódó hideg idő miatt. Az időközben beköszöntött meleg nyár azonban rövidíti a szezont, hiszen emiatt gyorsan leérik, megöregszik.



Romhányi János és felesége is borsót kínál a piacon. Náluk a hobbin terem az ízletes zöldség, körülbelül 150 négyzetméteren. Amit nem adnak el, azt fagyasztóban tárolják, nagyon szeretik a borsólevest és a főzeléket is.

Z. A.
 

Kövessen minket a Facebookon is!