Helyi hírek 2021. június 22. 17:00

Két napon keresztül termelők és kézművesek kínálták portékáikat Kiskőrös főterén

Két napon keresztül termelők és kézművesek kínálták portékáikat Kiskőrös főterén
Vegyél hazait! – beszámoló a XII. Duna-Tisza közi Agrár Expóról.

Június 19-20-án megnyitotta kapuját a XII. Duna-Tisza közi Agrár Expo Kiskőrösön. A járványhelyzet miatt ebben az évben is a város főterén állították fel a sátrat és a szabadtéren kínálták portékáikat a kézműves élelmiszereket előállító termelők. Nagy Tamás, az expo ötletgazdája és szervezője az immár több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Agrár Expóval lehetőséget teremt a magas minőségű hazai, háztáji, kézműves élelmiszert előállítók bemutatkozására. A cél, hogy a vásárlók a későbbiekben is a hazai, magyar termékeket keressék az áruházak, boltok polcain. Ezért is választották az expó jelmondatául: Vegyél hazait! 

A vendégek között üdvözölhette Harangozó Péter moderátor többek között a környékbeli települések polgármestereit, Gubán Gyulát, a MAGOSZ Bács-Kiskun Megyei elnökét, Gáspár Ferencet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei elnökét is, a rendezvény támogatói között pedig a keceli Pintér Művek tulajdonosait, Pintér Józsefnét, Pintérné Farkas Csillát, valamint Pintér Csabát.



A XII. Duna-Tisza közi Agrár Expo szombaton 10 órakor Boldoczki Róbert harsonaművész és művészbarátai – Sipos Béla, Opauszki János és Breznyán Attila – harsonafanfárja után ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét.



Köszöntötte a megjelenteket Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere, Font Sándor, az expó fővédnöke, országgyűlési képviselő, a Parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, az expót megnyitotta és előadást tartott a mezőgazdaság aktuális helyzetéről dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára. 

XII. Duna-Tisza közi Agrár Expo hivatalos megnyitóját követően hirdették ki a színpadon a „Kiskőrös Város Bora 2021” elismerő címet elnyert borokat. A szervezők képviseletében Domonyi László polgármester – Kiskőrös Város Önkormányzata, – Kisné Csővári Andrea – Kiskőrös Város Hegyközsége, – valamint Béleczki Mihály nagymester – Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend – gratuláltak és nyújtották át a díszokleveleket a díjas borokat előállító borászoknak.

„Kiskőrös Város Bora” 2021-ben

Fehérbor kategóriában: Vass Bor Kft. – Irsai Olivér (2020). Az oklevelet Vassné Pivarcsi Mária borász vette át.

Rozébor kategóriában: Vass Bor Kft. – Cabernet Sauvignon (2020). Az oklevelet szintén Vassné Pivarcsi Mária borász vette át.

Vörösbor kategóriában: Szentpéteri Borpince – Kékfrankos (2018). Az oklevelet Szentpéteri Attila vette át. 



Az expón olyan különlegességeket kóstolhattunk és vásárolhattunk, mint a szürkemarha- és mangalicakolbász, szalámi, sonka, kecske, juh- és tehénsajtok. Megízlelhettük a Duna Borrégió kiváló borait, pálinkáit, gyümölcsleveit, szörpöket, hidegen préselt olajokat, bio és tönköly nassolnivalókat, zöldségkrémeket, homoktövis-készítményeket, gyógygombát, fűszerpaprikát és még sok más különlegességet, amit kizárólag magyar termelők állítanak elő magyar alapanyagból, magyar munkaerővel. A kiskőrösi főtér melletti részen mezőgazdasági gépkiállítást tekinthettek meg a látogatók. Emellett gyönyörködhettek a magyar népviseletet, kalocsai hímzést bemutató asszonyok- és a kézműves iparosok munkáiban is.



A kulturális programok tárházán belül pedig szombaton a kiskőrösi, rendkívül népszerű énekes, Kothencz Lajos két alkalommal is kiváló hangulatot teremtett a főtéren. Vasárnap délelőtt bemutatkozott Gmoser György művészeti vezető két, versenyre készülő mazsorett csoportja, a Gyöngyszem, illetve a Csillagfény csoport. A koreográfiát Gubacsi Zsófi segített összeállítani és a lányoknak betanítani. 

A vasárnapot a kiskőrösi Soundwitch együttes koncertje zárta.

Találkozzunk jövőre is, remélhetőleg a szokott időszakban, húsvét előtt a XIII. Duna-Tisza közi Agrár Expón!



A rendezvény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.
 

Kövessen minket a Facebookon is!