Helyi hírek 2021. június 29. 17:00

„Nekem ez a hivatás volt az álmom, ez az életem”

Képgaléria
„Nekem ez a hivatás volt az álmom, ez az életem”
A földrajzi szabadegyetem legutóbbi előadásának előadója dr. Kubassek János geográfus-tudománytörténész volt, aki Trianon a geográfia tükrében címmel tartott előadást. A tudóst Bense Zoltán, a sorozat házigazdája mutatta be az érdeklődőknek.

A geográfus többek között megfogalmazta: – Az Osztrák–Magyar Monarchia vesztesként került ki az első világháborúból. A katonai vereségnek súlyos politikai következményei voltak. 1918 őszén világossá vált, hogy a történelmi Magyarország állame­gységének megőrzését drámai veszélyek fenyegetik. Teleki Pál kezdeményezésére három magyar geográfus, Bátky Zsigmond, Kogutowicz Károly és Littke Aurél 1918 októberében arra az elhatározásra jutott, hogy olyan néprajzi térképet terveznek, mely a Kárpát-medence nemzetiségi viszonyait részletesen bemutatja. Buday László, a Statisztikai Hivatal elnöke pedig hazánk statisztikai adatainak összeállításával olyan anyagot kívánt készíteni, amely minden szempontból bizonyítja a történelmi Magyarország államegysége fenntartásának szükségességét. Ezzel a két indítvánnyal magyar részről megkezdődött a felkészülés a béketárgyalásokra.

Önmagáról is szólt néhány szót: Nekem ez a hivatás volt az álmom, ez az életem mondta Kubassek János, aki 35 éve Érden a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója. A földrajztudomány a mindene, sok ezer kilométert utazott elődei nyomdokain, hogy könyveiben bemutathassa a magyar tudósok és felfedezők szerepét és elismertségét a világban. Úgy beszél Kőrösi Csoma Sándorról, Tessedik Sámuelről, Vámbéri Árminról, vagy Almásy Lászlóról, mintha személyes ismerősei lennének, és örökké hálás Balázs Dénesnek, hogy tanította, kijelölte őt a múzeum élére. Kilencvenkilenc országban járt, de mindig hazajött.

Több külföldi tudományos expedíció résztvevője, illetve vezetője volt. 1991-ben Dél-Koreában egyetemi előadóként oktatott. Számos hazai és külföldi egyetem meghívott előadója. Tizenöt könyve, és több mint kétszáz tanulmánya, cikke jelent meg.

1989-ben Oxfordban és Londonban tudományos történelmi kutatásokat folytatott. 1990-ben Kínában és Vietnamban folytatott karsztkutatásokat. 1991-ben a dél-koreai egyetemek vendégelőadója. 1997-ben Chilében, Peruban, Argentínában végzett természetföldrajzi kutatásokat.

1993-ban Móra Ferenc-díjat kapott, 1996-ban Pest megye díszpolgárává választották. 2000-ben a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat Kadic Ottokár-éremmel tüntette ki.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!