Helyi hírek 2021. június 28. 17:30

Kiválasztották a Megye Borait

Kiválasztották a Megye Borait
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén is támogatta a már hagyományosnak nevezhető „Bács-Kiskun Megye Bora” versenyt. Megyénk legkiválóbb borai kaphatják meg ezt a kitüntető címet, melynek előfeltétele a minőségi bor készítése iránti elköteleződés. A megye legjobb fehér-, rozé- és vörösborát a két borvidékünk versenyén aranyérmet elnyert borok közül szakmai zsűri választotta ki Lakiteleken.



A Hungarikum Liget Borkatedrálisában dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke hirdette ki győzteseket.  Köszöntőjében elmondta, hogy a megye számára rendkívül fontosak a Duna-Tisza közének borászatai, melyek piac – és versenyképesek, erre már számos hazai és nemzetközi verseny is bizonyosságot adott. Az Alföld borainak méltó helye van az asztalinkon, az üzletek polcain- mondta az alelnök. A Megye Borai külön emblémával ellátva képviselik a megyét rendezvényeinken, illetve nemzetközi szintéren is. Az pedig külön elismerés, hogy a Hungarikum Liget Borkatedrálisában előkelő helyet kapnak a Megye Borai.

Bács-Kiskun Megye Fehérbora – 2021

Ritter Borászat – Sauvignon blanc 2020 – Soltvadkert

Ritter Balázs soltvadkerti borász mérnök, több mint egy évtizede foglalkozik szőlőtermeléssel, borászkodással. Az elméleti tudást az őseitől örökölte, a munka, valamint a szőlő iránti alázatot mindig szem előtt tartva igyekszik bemutatni a Kunsági borvidék finom illat és zamatgazdagságát. Családi gazdaságukban 16 hektáron gazdálkodnak és régóta jelen lévő fajtákat termelnek, mint az Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Kékfrankos.

Polyák Borászat – Schardonay 2020 – Kunszállás

Eifert Borház – Cserszegi fűszeres 2020 – Soltvadkert

Umenhoffer Pince- Olaszrizling 2020 – Hajós



Bács-Kiskun Megye Rozébora – 2021

1. Vass Borászat– Cabernet Sauvignon rozé 2020 – Kiskőrös

A pincészet családi vállalkozásként működik 1998 óta. Boraikat saját illetve a környékről felvásárolt szőlőtermésből készítik. Hazai és nemzetközi versenyeken is kiválóan szerepelnek boraik, számos alkalommal Kiskőrös Város Bora címet kaptak boraik, de képviselték már megyénket is több ízben a Megye Bora cím elnyerésével. Az elmúlt évben nyitották meg újabb, impozáns borászati szaküzletüket Kiskőrösön.  

2. Vass Borászat – Néro rozé 2020 – Kiskőrös

3. Szentpéteri Családi Pincészet – Cabernero 2020 – Kiskőrös



Bács-Kiskun Megye Vörösbora 2021

Csanádi Szőlőbirtok – Cabernet Sauvignon – 2018 – Császártöltés

A családi vállalkozás 2013-ban indította el a borászati üzletágat azzal a céllal, hogy a megtermelt szőlő minél nagyobb részéből saját maguk készítsenek prémium minőségű palackos borokat. Termékeik magas minőségét az ültetvényeikről gondosan válogatott alapanyagok, a magas színvonalú borászati technológia és fiatalos szemléletük biztosítja.

2. Szentpéteri Családi Pincészet – Kékfrankos – 2018 – Kiskőrös

3. Polyák Borászat – Kékfrankos – 2019 – Kunszállás




2019-től külön elismerésben részesülhet a megyei borászok közül egy, aki az elmúlt években szakmaiságával, értékteremtésével olyan minőséget ért el, hogy érdemes a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címre. Ezt a címet idén Gruber Attilának ítélték a borbírák.

A fiatal nemesnádudvari borász vallja, hogy a hagyományos és az új technológiák ötvözésével őrizhetőek a friss és gyümölcsös zamatok. Az elmúlt két évben több aranyérmet is szereztek borai. A Miklós-napi rozé versenyen, a Hajós-Bajai borvidék versenyén kiválóan szerepelt. 

A térségbe látogatóknak „kötelező gyakorlat” a nemesnádudvari történelmi pincesor, a hangulatos présházak és a löszfalba vájt pincelyukak felderítése. A több mint félezer pince egyike Gruber Attiláé, aki csaknem három hektáron gazdálkodva termeli az olyan illatos, gyümölcsös, zamatos borokat, mint az irsai olivér, a cserszegi fűszeres, a chardonnay, a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a zweigelt vagy a merlot. A Gruber-borokat a környék kulturális-gasztronómiai rendezvényein is meg lehet kóstolni, de aki igazán eredeti élménnyel szeretne gazdagodni, annak érdemes ellátogatnia a nemesnádudvari pincébe.



Amint azt Fehér Anna bortechnológus, nemzetközi borbíráló elmondta, összesen 18 borászat 33 tételt nevezett a versenyre a Kunsági, illetve a Hajós-Bajai borvidékről. Igen szoros verseny alakult ki, ami tükrözi boraink kiválóságát.

Szabó Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője. a bíráló bizottság elnöke értékelésében elmondta, hogy több esetben meglepetéssel tapasztalták a minőségi csúcsot. 100 pontos rendszerben pontoztak az ítészek. Leszögezte, hogy abban biztosak, hogy a megye jó hírét viszik a kiválasztott borok.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat célja az alföldi borok népszerűsítése, gazdag értéktárunkban is előkelő helyet foglalnak el. A „Megye Bora” cím nagymértékben hozzájárul a megyei identitás erősítéséhez, mélyítéséhez, példát állít a feltörekvő borászok számára.



A 2021 „Megye Bora” borbírái

Dora-Tóth Imre, területi képviselő, Bortársaság: Minden egy pohár egri bikavérrel kezdődött... A gyöngyösi főiskolán bortechnológus szakon végzett, jelenleg a Kecskeméti Bortársaság területi képviselőjeként adja tovább tapasztalatait és eközben is sokat kóstol, bővíti szakmai tudását.

Járvás Mónika, regionális titkár, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa: A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Duna Borrégiójának regionális titkára. Borbírálóként rendszeresen részt vesz a borversenyekre nevezett tételek minősítésében. Szakmai munkáját nagyban támogatják a saját gazdaságában szerzett szőlőtermesztési tapasztalatai.

Szabó Attila, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás vezetőjeként szoros munkakapcsolata van a szőlőtermesztő és borkészítő gazdálkodókkal. Szakigazgatási feladatait tanácsadással és tudományos publikációkkal egészíti ki.

Kővágó Róbert kutatómérnök, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás munkatársa.

Urbán Péter főborász, Bodri Pincészet: Főborászként vezeti a Bodri Pincészet szakmai munkáját, ahol a szőlő szeretete és a borkészítés hagyománya öröklődik a családban. Jelenleg is három generáció dolgozik együtt a birtokon, ahol kitüntető díjak sorával elismert, egyedi minőségű borokat készítenek.

 

Kövessen minket a Facebookon is!