Helyi hírek 2021. július 1. 08:00

Kevés a meggy és nagyon drága

Kevés a meggy és nagyon drága
Bizonyára sokan szembesültek vele, hogy idén egy jó meggyes pite elkészítése már nem filléres beruházás. Csakúgy, mint tavaly, a mostani nyár is egekbe szökő meggy- és cseresznyeárakat tartogat és még a sárgabarack ideje el sem érkezett.

A félegyházi piacon megkérdezett termelők a meggyet 500 – 1000, a cseresznyét 450 – 1000 forint között árusítják. A „möggy” volt a keddi piac legdrágább gyümölcse, 1500 forintért mérték kilogrammját.

A miértekre minden árus azt válaszolta, hogy az időjárásnak köszönhető a kevés meggy, hiszen a hideg, a fagy még virágzásban érte a gyümölcsfát. Maximum egy hónap még a szezon, így aki meggybefőttet vagy cseresznyelekvárt készül tenni, annak számítania kell ezekre a magas árakra.

Fontos lenne a fogyasztásuk, hiszen a meggy az egyik legkiválóbb antioxidánsunk, ami távol tartja a baktériumokat, fertőzéseket, emellett vértisztító hatással is rendelkezik és a májra, vesékre is jó hatással bír. Magas kalciumtartalma segíti a D-vitamin hasznosulását még az idősebb szervezetben is. Vízhajtó hatású, teljes értékű B-vitamin forrás, A-vitamin tartalma is jelentős.



A cseresznye vér- és bőrtisztító hatással rendelkezik, valamint pozitív irányba módosítja a szervezet hormontermelését is. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot és vasat is, amelyek mind erősítik szervezetünket. Ezen kívül rengeteg nyomelem van benne, amelyek segítik az emésztő- és immunrendszer megfelelő működését.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!