Egészségügy 2021. július 2. 17:00

Megvan az 5,5 millió beoltott, szombattól nem kell maszk

Megvan az 5,5 millió beoltott, szombattól nem kell maszk
A beoltottak száma elérte az 5,5 milliót. Szombattól nem kell maszk! – közölte a kormány a hivatalos Facebook-oldalán péntek délután. Orbán Viktor kormányfő egyébként már a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában elmondta, hogy a mai napon meglesz az enyhítésekhez szükséges 5,5 millió beoltott.

Szombattól tehát a következő szabályok érvényesek:

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
     
  • A védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
     
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály)
     
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
     
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
     
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására – írta cikkébeen a 24.hu.
     

Kövessen minket a Facebookon is!