Helyi hírek 2021. július 10. 16:00

Videósorozat a biztonságos motorozásért

Videósorozat a biztonságos motorozásért
A tartósan jó időben a motorosok is újra birtokba vehették az utakat. A biztonságos közlekedés és a baleset-megelőzés fontosságát szem előtt tartva, a Tudatos Motorosok Országos Egyesülete, az OMV Hungária támogatásával készített egy 12 részes videósorozatot. A videó készítői által összegyűjtött fontos jótanácsok hozzásegíthetnek ahhoz, hogy a kanyarvételi technikáktól az utassal együtt való közlekedésen keresztül a fékezésig mindenki tudatosan, biztonságosan használja motorkerékpárját. 

Az elmúlt év egészében és az idei év első felében is csökkenő trendet mutatott a motorbalesetek száma. Ez még akkor is kedvező hír, ha ebben természetesen szerepet játszott a pandémia is. Ezzel együtt a KSH adatai szerint tavaly az év során 599 motorbaleset történt az országban, ami az elmúlt öt év legkedvezőbb adata. Ez csaknem 22 százalékos csökkenés a 2019. évi adatokhoz képest. A trend 2021 első három hónapjában is folytatódott, hiszen az említett időszakban mindössze 52 balesetet regisztrált a KSH. Az év eleji adatok 5 éves távlatban is kedvezőek, hiszen ennél jobb statisztikával csak 2018-ban találkozhattunk, amikor 24 baleset történt. Annak érdekében, hogy a pozitív irány fennmaradhasson az OMV Hungária és a Tudatos Motorosok Országos Egyesülete a motorozással kapcsolatos hasznos és fontos balesetmegelőzési tanácsokról forgatott kisfilmeket. A szervezet hamarosan megjelentet egy könyvet is, melyben részletes leírás található a filmekben bemutatott szituációkról.  

– Az együttműködés alapgondolatát az adta, hogy a motorosok közül rengetegen tankolnak MaxxMotion Super 100plus prémium benzint a motor védelme érdekében. Felelősségünknek érezzük, hogy ha ennyi ember választja a prémium üzemanyagainkat a járműve megóvásához, akkor mi is tegyünk azért, hogy ne csak a motor, de tulajdonosaik is nagyobb biztonságban legyenek, közlekedhessenek – nyilatkozta Kováts Botond az OMV Hungária marketing menedzsere.  

Az alábbiakban a sorozat OMV weboldalán megjelenő egyes részeiből szemezgettünk. A vállalat internetes felületén pedig megtalálhatóak a korábbi túratippek is, melyek Magyarország legszebb vidékeire kalauzolják el a túramotorosokat. 

1. Vészfékezés 


Minden motoros életében eljön az a pillanat, amikor hirtelen nagyot kell fékezni. Nem csak a motoros technikáján múlik azonban, hogy ez hatékony legyen. Rendkívül fontos a fékek, a motor és a gumik jó műszaki állapota. Vészfékezés esetén fontos a gyors reakció, a megfelelő fékezési technika, valamint hogy folyamatosan keressük a lehetséges menekülési utakat. Szorítani kell a lábakkal a tankot és tilos a kormányon támaszkodni. A modern motorkerékpárok ABS-szel vannak felszerelve, hogy segítsenek a vezetőnek elkerülni a kerekek blokkolását és csökkentsék az esés kockázatát. Az egyik legjobb tanács, hogy a motoros mindig számítson a váratlanra és állandóan legyen fékkészenlétben. 

2. Kitérési manőver, fontos a gyakorlás 

A motorosoknak gondolniuk kell arra, hogy a közlekedés más résztvevői sebességüket jellemzően alábecsülik, míg a távolságukat túlbecsülik. Sajnos számos esetben ez azzal jár, hogy az akadály már féktávolságon belül tűnik fel előttük, így csak a kitérés lehet az egyetlen megoldás. Ilyenkor határozott mozdulattal a menekülési irány felé kell tolni a kormányt. Számos motorozási technikát és helyzetet kell gyakorolni - ez is olyan. Éppen ezért az teszi a legtöbbet a saját és a forgalom más résztvevőinek biztonsága érdekében, aki rendszeres tréningekre jár, s csiszolja tudását, hiszen az a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban célba érjen!  

3. Ne csak magunkra, de gumira is legyen időnk

Az abroncsok különös figyelmet érdemelnek. Az első és legfontosabb a megfelelő profilmélység. Ha az nincs meg, akkor azonnal cserélni kell a gumikat – lehetőség szerint mindig párban. Fontos az esetleges repedéseket vagy sérüléseket is ellenőrizni a gumifelületen. Sérülés esetében is az új köpeny felszerelése a legjobb megoldás. Érdemes minden út előtt ellenőrizni a guminyomást, de ha ez elmarad, akkor minimum hetente fordítson erre időt a tulajdonos. Minden motorosnak tudnia kell, hogy 4-5 éves gumi még megfelelő lehet a gépen, de egy 10 éves darab mielőbbi cserére szorul.  

+1. Baleset esetén a legrosszabb, ha semmit sem teszünk 

Egy motoros társunk balesete esetén a legrosszabb, ha semmit sem teszünk! Éppen ezért ilyen helyzetben azonnal cselekedjünk, biztosítsuk a helyszínt. Tegyük ki a vészvillogót és mielőbb hívjuk a 112-es számot. Vegyük fel a láthatósági mellényt, s ha jár a sérült motor állítsuk le. Amennyiben vágást, vérzést látunk tegyünk a sebre nyomókötést, a sérült testrészt pedig emeljük a szívvonal fölé. Motoros baleseteknél minden esetben nyaki és gerinc sérültnek kell tekintenünk a barátunkat, ezért stabilizáljuk a testet és takarjuk be. A sisakot csak akkor vegyük le, ha nem tapasztalunk légzést és meg kell kezdeni az újraélesztést. Nem csak a motorosok, de minden forgalomban résztvevő számára fontos, hogy rendszeresen frissítse az elsősegély ismereteit. Ezzel életet menthetünk! 

A sorozat részei az OMV YouTube-csatornáján, Facebook-oldalán, valamint az omv.hu weboldalon a következő hetekben folyamatosan jelennek meg.  
   

Kövessen minket a Facebookon is!