Helyi hírek 2021. július 7. 18:00

Kiválasztották a megye pálinkáját és főzdéjét

Kiválasztották a megye pálinkáját és főzdéjét
Hat pálinkaszakértő értékelte az 5 pálinkafőzdéből érkezett 24 tétel pálinkát a Veyron Ebédlő és Rendezvényházban, ma délelőtt. Bács-Kiskun Megye Pálinkáját és a Legeredményesebb Pálinkafőzdéjét választották ki a megye legkiválóbb pálinkáiból.



Éghajlati adottságaink kifejezetten kedveznek a gyümölcs, főként a barack, a szilva, a meggy és a körte termesztésének. Térségünk zamatos gyümölcseiből kiváló pálinka készíthető, amelyre számos példát is találhatunk megyénk főzdéi között, és amit a mostani verseny is igazolt. Többek között ezt is kiemelte az eredményhirdetésen dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, aki azt is hangsúlyozta, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megyei pálinkák elismertségét is fontosnak tartja a borok mellett.



A verseny nem titkolt célja a pálinka kulturált fogyasztásának, és mint hungarikumnak a népszerűsítése határon innen és túl, a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, a kereskedelmi főzdék munkájának elismerése Bács-Kiskun megyében. A versenyben ugyanis csak a Bács-Kiskun megyei székhellyel rendelkező pálinkafőzdék gyümölcspálinkái kerülhetnek a bírák elé.



A verseny a szabályzatban meghatározott szigorú keretek között zajlott, az ítészek minden tételt részletesen értékeltek, egyeztették a szakmai véleményeket az íz és az illat tisztasága, karaktere és harmóniája alapján.



A verseny győztese egy évig, illetve az adott tétel erejéig jogosult viselni a kitüntető címet. A győztes elismerő oklevelet kap, valamint jogosult a Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2021, illetve Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2021 logó elektronikus, illetve öntapadós változatának használatára, melyeket a győztes pálinka forgalmazása során felhasználhat. A díjat szeptember 4-én, ünnepi közgyűlés keretében, a Megye Bora-díjjal együtt adják át Kiskőrösön. A Mátyás Pálinkaház egyébként már negyedszer nyerte el a Megye Pálinkája címet.



Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy az ágazat nagyon sok nehézséggel küzd és az utóbbi években némi visszaesés tapasztalható a pálinka fogyasztása terén. Hangsúlyozta, hogy minden verseny nagy lépést jelent a pálinkák népszerűsítésében, azt külön kiemelte, hogy Magyarországon egyedülálló a Bács-Kiskun megyei kezdeményezés, illetve a Megye Pálinkája verseny, amit szeretnének országos szintre emelni. Ebben a témában a verseny után egyeztettek dr. Mák Kornél alelnökkel. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke nagyon fontosnak tartja azokat a szakmai és szakmaközi egyeztetéseket, amelyekkel könnyíthető a pálinkafőzdék munkája, piacra jutása.



Nevezni az alábbi kategóriákban megadott gyümölcsökből készülő pálinkákkal lehetett: Meggy vagy cseresznye, alma, vagy körte, vagy birs, kajszibarack, vagy őszibarack, szilva, vagy kökény, szőlő, vagy törköly. Egyéb kategóriát képeznek az előző kategóriákba nem besorolható pálinkák.



A 2021. évi verseny győztesei:

Bács-Kiskun Megye Pálinkája – 2021
Mátyás Pálinkaház – Szilva (2019)  – Kiskőrös


2. Mátyás Pálinkaház – Irsai Olivér (2019) – Kiskőrös

3. Schiszler Pálinkafőzde – Szilva (2019) – Soltvadkert


Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Főzdéje – 2021
Gusto Pálinkafőzde – Lajosmizse


Mátyás Pálinkaház – Kunság-Szesz Zrt. – Kiskőrös

A gondosan válogatott gyümölcsök hamisítatlan íze adja a Mátyás Pálinkák összetéveszthetetlen zamatát. „Borban az igazság, pálinkában az őszinteség” – tartja a mondás és így tartják a pálinkák készítői is a kiskőrösi székhelyű Kunság-Szesz Zrt-nél. Vallják, hogy pálinkát főzni ugyan állítólag bármiből lehet, de igazán JÓ PÁLINKÁT csak minőségi alapanyagból, hozzáértéssel, odafigyeléssel lehet készíteni. A hungarikumok bővülő kínálatában szükségét érezték egy a magyar tradíciókat hordozó különleges minőség megalkotásának. Ezért hívták életre anyavállalatuk, a Kunság-Szesz Zrt. szárnyai alatt Magyarország egyik legkorszerűbb pálinkafőző üzemét a Mátyás Pálinkaházat.
A korszerű technológia csak akkor érvényesül, ha megfelelő szakértelem, és kiváló alapanyag párosul hosszá. A szakemberek felkészültségének, hosszútávon szerződött kiskőrösi gyümölcstermelő gazdáknak köszönhetően minden lehetőség megvan a kiváló minőségre. A cég hitvallásaként is hirdeti: „A pálinka nem egy szeszesital a sok közül. A pálinka a gyümölcs valódi lelke. Benne van a termelő szakértelme, a főzőmester tapasztalata. Így születik a pálinka”

Gusto Pálinkafőzde

A lajosmizsei cég elismert múlttal és sok éves tapasztalattal rendelkezik az alkoholos italok előállításában. Családi tradíciók és receptek szintúgy, mint a mindig tökéletesre való törekvés segítik tevékenységük iránti elkötelezettségüket. Vállalt feladatuknak és kötelességüknek tartják az évszázados tradíciók megőrzését és az ezeken alapuló szakértelem továbbörökítését. 

A tökéletesre való törekvés, a részletekre legaprólékosabban odaadó figyelem, a legkorszerűbb technológia és technikai felszerelés mind részei annak, hogy e nemes párlatokat olyan színvonalon képesek előállítani, hogy azok a legkifinomultabb ízlésűeknek is páratlan gasztronómiai élményt nyújtsanak. Legmagasabb minőségi kategória eléréséhez hozzájárul az is, hogy pálinka lepárló üzemük a magyar gyümölcstermesztés egyik fellegvárában, Lajosmizsén helyezkedik el. Ez a körzet Magyarország egyik napfényben leggazdagabb vidéke. Gyümölcspálinkáik kiváló ízvilágát az aranyhomok egyedülálló körülményei nyújtják. 



A bírálóbizottság tagjai

A pálinkák minősítését olyan szakemberekből álló bizottság végzi, akik nem rendelkeznek kereskedelmi érdekeltséggel a Bács-Kiskun megyében előállított pálinkatermékkel kapcsolatban.

Balogh Krisztián, Czetis Pálinka Manufaktúra – alapító, főzőmester
Pálinkamester szakmérnök képzésén végzett. 2005 óta foglalkozik pálinkakészítéssel. Alapítója és főzőmestere volt a Czetis Pálinka Manufaktúrának. Pálinkabírálóként több éve az ország minden neves versenyén részt vesz.

Borsos Botond, Spiritus Primus Pálinka – ügyvezető, tulajdonos
Országos és nemzetközi pálinkaminősítő versenyek elismert szakértője, bírálója. Tanácsaival rendszeresen támogatja az események sikeres lebonyolítását. Pályafutása során, tapasztalt pálinkafőző mesterként, saját készítésű pálinkáival több kiváló eredményt ért el.

Dr. Gyenesei István, Gyenesei Pálinkárium – tulajdonos, ügyvezető
Pálinkamester szakmérnök, hatszoros nemzetgyőztes magánfőző, Magyarország, a Kárpát-medence és Európa Legjobb Párlata címek birtokosa, a Magyar Pálinka Lovagrend ceremóniamestere, hazai és nemzetközi pálinka- és párlatversenyek bírálója.

Pach Gábor, Pálinkatanoda Kft.
A Balatonnál Zamárdiban él, a Fenegyerek pálinka tulajdonosaként. 12 éve a pálinka az élete, oktatja és gyakorolja a pálinkafőzést és a bírálatot. A 2016-os Destillata verseny nemzetgyőztese.

Raffai Tamás, Gyümölcs Wellness Központ – tulajdonos
Az ország több kereskedelmi és bérfőzdéjében dolgozott, illetve dolgozik pálinkamesterként, vagy üzemvezetőként és készített díjnyertes pálinkákat, pálinka kiválóságokat. Okleveles pálinkabírálóként évek óta részt vesz országos és regionális pálinka- és párlatversenyeken, pálinkamustrákon.

Mihályi László
A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, amelynek kiemelt célja a pálinka előállításának és kereskedelmének területén elért eredmények megőrzése, azok további növelése

Simon László
A Panyolai Szilvórium Zrt. felelős üzemvezetője, főzőmesterként irányítja a méltán híres Panyolai pálinkák minőségi előállítását.
  

Kövessen minket a Facebookon is!