Helyi hírek 2021. augusztus 2. 08:00

Az egészséges élelmiszerek termelésén fáradozik Czakó Szabolcs

Képgaléria
Az egészséges élelmiszerek termelésén fáradozik Czakó Szabolcs
Czakó Szabolcs félegyházi gazda két társával közösen létrehozta a GRANOFARM – Agrár-innovációs Operatív Csoportot, amelynek legfőbb célja a minősített pelletált/granulált szerves trágyák precíziós szántóföldi növénytermesztési technológiába illesztése. A közelmúltban agrárszakemberek, egyetemi oktatók és újságírók keresték fel, hogy tájékozódjanak az eddigi eredményekről.

– Hogyan és milyen reményekkel indult ez a projekt?

– A mezőgazdaságra is igaz az, ami általában a gazdasági helyzetünkre, hogy az innováció, a tudás, a technológia előnyt jelenthet, ezekből lehet gazdasági előnyt is kovácsolni. Ezért vágtunk bele ebbe a programba, aminek központja az én gazdaságom, amely ma már mintegy 400 hektáros (igaz, van benne bérelt föld is). Munkánknak van egy környezetvédelmi vetülete is. A biogázüzemekben keletkező mellékterméket pelletálják, mi ezeket a természetes anyagokat juttatjuk ki az ültetvényekre, a kapásnövények sorközébe. Ezzel nemcsak a növényt tápláljuk, hanem a talajt is. Az eljárás lényege a fenntartható fejlődés, a talajélet fenntartása. Több kísérleti parcellán folytatjuk ezt a tevékenységet, aminek fontos eleme, hogy biogázüzemi melléktermékekből előállított granulált, szerves eredetű trágyával kezeljük a területet a tápanyag-utánpótlás, és a talaj víztartó képességének növelése érdekében. A projekt lényegéhez tartozik az is, hogy egészséges élelmiszert termeljünk. Természetesen megpróbálunk összhangot teremteni a jövedelmezőség és a fenntarthatóság között.

– Hogyan alakulnak a költségek, az értékesítési lehetőségek?

– Az ökológiai átállás kezdetén vagyunk, de biztos vagyok benne, hogy ez jövedelmező lesz.

– Mit remél a szakmai találkozótól?

– Elsősorban szakmai érdeklődés mutatkozik. Mi ismertetjük eddigi eredményeinket és terveinket, és örülünk az érdeklődésnek, bízva abban, hogy terjed ez a termelői szemlélet.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
   

Kövessen minket a Facebookon is!