Helyi hírek 2021. július 29. 08:00

„Ha így haladunk, egyértelmű, hogy olimpia lesz a vége”

„Ha így haladunk, egyértelmű, hogy olimpia lesz a vége”
A kiskunfélegyházi Papp Laura Inez 16 évesen egyike annak a két Bács-Kiskun megyei sportolónak, akik a Mol Tehetségtámogató Program Sport pályázatának köszönhetően anyagi segítségben részesülnek 2021-ben. Laura a 3K SE triatlonistája, edzője Kornokovics Györgyi.

– Óvodás kora óta dolgozom vele, akkor még hidegnek érezte a medence vizét és a széléről nézte az edzéseket – emlékszik vissza a kezdetekre az edző, Kornokovics Györgyi. Laura akkor 4 éves volt. Hozzátette: természetesen ez azóta nagyon sokat változott, korán megmutatkozott, hogy tehetséges fiatallal van dolga. Kezdetben a biztos úszás volt a cél, majd 5-6 alkalom után olyan fejlődést mutatott a kislány teljesítménye, ami előrevetítette a későbbi sikereket. Úszásoktatással kezdték az edzéseket, majd 6 éves korában megismerkedett Laura a triatlonnal, és ez a szerelem azóta is tart.

Versenyek következtek, először csak egészen kicsi, tét nélküliek, majd egyre komolyabb lett a dolog. A versenysport irányába fordult az együttműködés, napi több edzéssel, sokkal komolyabban. Györgyi elmondta, hogy nagyon szerencsés, hiszen Laura szülei mindenben partnerek, teljes vállszélességgel állnak a fiatal mögött, biztos a családi háttér. Mindamellett a sportoló imád versenyezni, maximális erőbedobással és fegyelemmel végzi a feladatokat. Sőt, sokszor a kritikát is megfogalmazza saját magával szemben, így Györgyinek edzőként még erre sincs gondja. 



– A triatlon nagyon nehéz sportág, hiszen egyszerre három dologban kell kiemelkedőnek lenni, nem elég csak az egyikből. Úgy vélem mégis, hogy az úszás a lelke az egésznek – tette hozzá az edző.

Laurát a négyéveskori emlékeiről faggattam, amikor elmondta, hogy a kezdetektől nagyon szerette Györgyit, olyannyira, hogy nem is volt hajlandó részt venni az úszásórákon, ha más edző vezette azt.
– A kezdeteket is Györgyinek köszönhetem és a sikereimet is – jelentette ki a céltudatos sportoló, aki egyébként semmit nem hiányol az életéből, amit fel kell áldoznia a versenysport oltáránál. Nem sajnálja, hogy ő nem bulizhat annyit, mint mások, és azt sem, hogy a csokoládéval és gumicukorral is csínján kell bánnia. Edzések nélkül pedig el sem tudná már képzelni a mindennapjait.

Laura éves teljesítménye, a duatlon és triatlon ranglistákon való első helyezései alapján – a kiskunfélegyházi triatlonisták közül eddig egyedüliként – mindkét sportágban az Év sportolója lett 2018-ban, a gyermek korosztályban.
–  Ugyanebben az évben országos bajnok lettem, amit 2020-ban sikerült megismételnem és kijutottam Lengyelországba az Olimpiai Reménységek Versenyre, amit megnyertem – teszi hozzá.



Most a következő állomásra, az augusztus 7-én és 8-án Pécsett zajló versenyre készül teljes erőbedobással, ahol eldől, hogy idén is képviselheti-e Kiskunfélegyházát Lengyelországban, az aktuális ORV-n. Naponta háromszor edz heti egy pihenőnap mellett. Ilyenkor a napi harmadik edzést el lehet hagyni pihenés gyanánt… Amikor az olimpia szóba kerül, elmondja, hogy még nem gondolkodott rajta, de természetesen nagyon szeretné valamikor.

Györgyi már határozottabb. Szerinte Laura egyértelműen felfelé tart még edzettség tekintetében, és természetesen szerepel a tervekben az olimpia, hiszen egy sportoló számára az a csúcs.
– Laura még túl szigorú önmagához, kicsit erősíteni kell az önbizalmán, de ha így haladunk, akkor egyértelmű, hogy olimpia lesz a vége. Nem szabad jósolni, de talán reális lehet… nemsokára – mondta végezetül az edző.

Z. A. 
    

Kövessen minket a Facebookon is!