Helyi hírek 2021. július 30. 08:00

Több gigászi hal is élhet még a Kőrösi úti horgásztóban

Több gigászi hal is élhet még a Kőrösi úti horgásztóban
Több gigászi méretű hal is élhet a Kőrösi úti horgásztóban – tudtuk meg Füleki Hajnalka tógazdától.



– Ez a tó nagyon régi, még a TSZ idejében alakult, így valószínűleg még abban az időben kerültek bele ezek a szürkeharcsák. Azóta eltelt 40-50 év és a harcsák még mindig a tóban vannak. Ez az oka, hogy ilyen hatalmas méretűek. A szombati fogás 66 kilogramm 40 dekagramm lett, amivel a horgász, Sinkó Zoltán megdöntötte az eddigi rekordot, ami 5 évvel ezelőtt 50 kilogramm volt – folytatta Hajnalka.

Elmondta, hogy a kiemelés olyan volt, mint egy akciófilm. Mindenki rohant, segített, ő például csónakba pattant, hogy onnan is tudja támogatni Zoltánt. Megjegyezte, hogy a szombati szürkeharcsa párral keringett a vízben, így egy másik hatalmas példány biztosan van a vízben.



Sinkó Zoltán horgász szerint jóval több, akár 4-5 óriási példány is élhet ott. Évek óta jár a vízre, tapasztalatai szerint ennyit rejthet még a tó. A rekordfogást pusztán a szerencsének tulajdonítja, hiszen aznap afrikai harcsát szeretett volna fogni, de mint mondta, azért a biztonság kedvéért mindig nála van a „komolyabb” harcsázó felszerelése, ami szükséges ezekhez az óriásokhoz.



Kiderült, hogy az 5 évvel ezelőtti 50 kilós fogás is Zoltánnak köszönhető. Nagyon intenzív félórás fárasztás után – előbb partról, majd csónakból – sikerült többedmagával kiemelni a szájánál fogva a hatalmas szürkeharcsát. Több sérülést is elszenvedett közben a kezén, hiszen nem volt egyszerű a művelet.

A harcsa végül a konyhaasztalon végezte, de mivel a húsa hatalmas mennyiség volt (35 kilogramm színhús), így kaptak belőle családtagok és barátok is. Paprikásnak, rántva és grillezve is feldolgozták.



Füleki Hajnalka elmondta, hogy a nemes halakat természetesen visszaengedik a tóba, a szürkeharcsát viszont nem céljuk visszahelyezni, hiszen elfogyaszt kisebb halakat, sőt esetenként még pontyot is.

A MOHOSZ tagszervezete, a Félegyházi Horgásztó – Füleki Tó-Szabadidő és Sporhorgász Klub Egyesület, ami üzemelteti a tavat. Folyamatos telepítéseket végeznek, pontyot, kárászt, nyáron afrikai harcsát engednek a vízbe. A horgászat engedélyhez kötött.

Z. A.

Kövessen minket a Facebookon is!