Helyi hírek 2021. augusztus 5. 08:00

Félegyháza legszebb konyhakertjei – Móra utcai Óvoda: Beültettem kiskertemet…

Félegyháza legszebb konyhakertjei – Móra utcai Óvoda: Beültettem kiskertemet…
„Egy gyermek, egy palánta” néven indult el 2019 tavaszán a Móra utcai óvoda közösségének az óvoda zöld környezetének szebbé tételére irányuló kezdeményezése.



Csőke Szilviától és Gulyásné Korbely Erikától megtudtuk, hogy az új óvoda udvarán elhelyezett magaságyások a kezdetektől remek lehetőséget kínálnak az itt dolgozó óvodapedagógusoknak a pedagógiai programjuk hangsúlyos részét képező csoportszobán kívüli környezeti neveléshez és a gyerekek környezettudatos magatartásformálásához.



Mindennapjaikban igyekeznek élménygazdag, cselekvő együttlét színterévé varázsolni ezt a XXI. századi óvodát, amelyben három generáción át öröklődhet őseink kertművelő tudása. 2020 tavaszán a megváltozott élethelyzet nyitotta fel a szemüket arra, mennyire fontossá válhatnak a közvetlen környezetünkben megtermelt alapvető zöldségek. A daduskák szorgos kezeik az ágyásokba borsót, répát vetettek, karalábét, paradicsomot, cukkinit, krumplit ültettek.


Az óvoda nyári nyitásakor a gyerekek örömmel fejtegették, kóstolgatták a zsenge, friss zöldségeket. 2021 tavaszán már abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy a fűszer, virág- és zöldségkertjüket a gyerekekkel együtt ültethették be. Gondozásuk, fejlődésük nyomon követése mindennapjaik része. A palántákat az óvónénik saját kertjeikből hozták, vagy szülői felajánlásként kapta a közösség. A fűszerkertben kiemelt figyelmet kaptak a gyógynövények, betegségmegelőző és vírusölő tulajdonságaik miatt, (pl.: menta, kakukkfű, citromfű, levendula, csalán, oregánó, zsálya) valamint a konyhafűszerek (bazsalikom, metélőhagyma, petrezselyem, rukkola, majoránna, torma).



A zöldséges ágyásokba ez évben borsót, batátát, krumplit, paradicsomot és répát ültettek. A természetes talajvédelmet a zöldségeknél szalmatakarással, a fűszerkertnél pedig az erősebb napsugárzás miatt, a vizet jobban megtartó, vastagabb mulcsréteggel oldották meg. A kártevőket bársonyka, és krizantémpalántákkal igyekeznek távol tartani.



Csiga- és macskariasztóként kávézaccot gyűjtenek, de ez a komposztjuk nátriumtartalmát is növeli. A locsolás egy részét összegyűjtött esővízzel oldják meg. Az óvoda parkosított részének rendben tartását az ügyes gyermekkezecskék rendszeresen segítik, ergonómiai méretükhöz vásárolt biztonságos eszközökkel, szerszámokkal.






A madárbarát udvaron télen madáretetőket, tavasszal madárodúkat, itatókat helyeznek el, a bogarakat a bogárhotel csalogatja. A kopár falakat virágbeültetésekkel díszítették, kaspóként autógumikat hasznosítottak újra. Legújabb közös alkotásuk egy mini sziklakert, ami az intézmény dolgozói és a szülők felajánlásából valósulhatott meg.



Terveik között szerepel, hogy gyermekeiket gabona és szemestakarmányok termesztésével ismertetik meg, pl. búza, napraforgó, kukorica. Ezzel tájegységünk legjellemzőbb növényeit tárják fel előttük, magvaikat fel tudják használni madáreleségként, hangszer, vagy babzsák készítésekor. A közeljövőben szeretnék megpályázni és elnyerni a Zöld Óvoda címet is.



A kertészkedés és az óvodapedagógia két nagyon hasonló terület, mindkettőnél legfontosabb közeg a szeretet, amelyben fejlődni tudnak a gyerekek, meghálálva a rájuk fordított időt, türelmet és gondoskodást.
   

Kövessen minket a Facebookon is!