Helyi hírek 2021. augusztus 6. 12:00

Erre elég 25 millió forint a kiskunfélegyházi ingatlanpiacon a pandémia után

Erre elég 25 millió forint a kiskunfélegyházi ingatlanpiacon a pandémia után
Az ingatlanvásárlás népszerűségét a folyamatosan felfelé ívelő négyzetméterárak sem tudják csökkenteni. Bács-Kiskun megye eladásra kínált lakóingatlanainak áraival sincs ez másképp. Az ingatlannet.hu legújabb elemzéséből pedig megtudhatjuk, hogy a jelen kínálati árak mellet a pandémia után mire elég 25 millió forint Kiskunfélegyháza és környéke ingatlanpiacán.

Mekkora alapterületű családi házat kapunk 25 millió forintért Kiskunfélegyházán?

Magyarország ingatlanpiacán 25 millió forint nem túl nagy összeg, főleg ha egy nagyobb alapterületű családi házat szeretnénk belőle vásárolni. Saját otthonhoz jutni sohasem volt egyszerű önerőből, de ahogy telik az idő egyre nagyobb kihívás előtt állnak a vásárlók.

Az általunk meghatározott 25 milliós keretösszeg pár évvel ezelőtt sokkal többet ért, mint most. 2017 júniusának átlagos négyzetméter árai alapján, 25 millió forintért egy csaknem 137 m² alapterületű
családi házat lehetett vásárolni Kiskunfélegyházán. 2021 júniusának átlagos négyzetméter árai alapján azonban az összegből már átlagosan egy 106 m²-es házat lehetett kapni. Tehát a négy év alatt átlagosan 30-35 négyzetméterrel kisebb alapterületű  házat kínáltak a tulajdonosok eladásra.

2017 és 2021 között időszakot tekintve, azonban nem idén voltak a legmagasabbak a kiskunfélegyházi házak átlagos kínálati árai. A csúcsot 2020 novemberében érték el, amikor egy négyzetmétert átlagosan 240 ezer forintért kínáltak eladásra. Így ebben az időben 25 millió forint átlagosan egy 100 m²-es házzal volt egyenlő.



Hány négyzetmétert jelent 25 millió forint a környék ingatlanpiacán?

Erre a kérdésre a válasz, attól függ, hol szeretnénk ingatlant vásárolni. Bács-Kiskun megyében igencsak nagy az ingatlanárak között mutatkozó különbség.

Az ingatlannet.hu által vizsgált városok közül, a júniusi átlagos négyzetméter árak alapján, a legnagyobb alapterületű, 143 m²-es családi házat Kalocsán vehettünk volna a 25 millió forintunkért. Szintén az idei év hatodik hónapjának átlagáraival számolva, ehhez képest Kiskunhalason 20-30 m²-rel kisebb házat lehetett kapni ugyanezért az összegért. Baján pedig a 25 milliós keretösszegből egy 107 négyzetméter családi házat lehetett megvásárolni.

A legkisebb házat kiemelkedően magas négyzetméter árai miatt Kecskeméten kínálták eladásra 25 millió forintért. Bács-Kiskun megye székhelyén, családi házak tekintetében, alig 60-65 m²-es házra futotta ez az összeg.


A nagy dilemma: Vajon megéri a felvenni a CSOK-ot?

A kormány idén hatályba lépő családi otthonteremtési kedvezménye a leendő vagy már meglévő családoknak nyújt segítséget a saját ingatlan megvásárlásában. A
nagyobb összegű támogatás az új építésű vagy jelenleg építés előtt álló ingatlanokra vonatkozik. Ha valaki ebben az esetben igényli meg a támogatás akkor: egy gyermekre 600 ezer forint, két gyermek estében 2,6 millió forint, három gyermek estében már jóval magasabb összeget, mintegy 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni.

Felmerülhet a kérdés: Mi történik abban az esetben, ha nem születik meg a három gyermek? A gyermekek megszületésére 10 év áll rendelkezésre, ha ez idő alatt csak 2 gyermek születik, akkor csak a rájuk vonatkozó kedvezményt kapják és a fennmaradó összeget vissza kell fizetniük a családoknak. Viszont ha egy gyermek se születik, akkor mind a 10 millió forintot és az ezzel együtt járó büntetőkamatot vissza kell téríteni.
   

Kövessen minket a Facebookon is!