Kitekintő 2014. október 18. 18:00 Forrás: gyve.hu

Felmérés a rákos betegek egészségügyi kezeléséről

Felmérés a rákos betegek egészségügyi kezeléséről
A daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület az egész országból várja a daganatos betegek és hozzátartozóik beszámolóit arról, esetükben mennyi ideig tartott, amíg a betegség gyanújától eljutottak a diagnózisig? Befolyásolták-e a daganatos betegség kimutatását és a kezelés időpontját várólisták (ultrahang, röntgen, CT, MR, laboratórium)?


Az életkilátásokat alapvetően meghatározó kérdés, hogy mikor fedeznek fel egy rákbetegséget és mikor kezdődik meg annak kezelése. Magyarországon sokan nem élnek a szűrővizsgálatok nyújtotta lehetőségekkel és panaszok esetén is sokan túl későn fordulnak orvoshoz. A Gyógyulj Velünk Egyesület most arról szeretne képet kapni, hogy akik már orvoshoz fordultak, ők ezt követően mennyi várakozási idővel szembesültek az ország különböző részein?

Gyors vagy lassú volt a diagnózis? Mennyit kellett várni ultrahangra, röntgenre, CT-re, MR-re, esetleg laboratóriumi vagy szövettani vizsgálatra? Hogyan zajlott a kivizsgálás, mire kiderültek a daganatos betegség részletei és megkezdődhetett a kezelés? Kérjük a daganatos betegeket és hozzátartozóikat, írják meg nekünk saját történetüket, pozitív és negatív tapasztalataikat: hol és milyen területen vannak ma várólisták a diagnosztikában? - ismerteti a kezdeményezés részleteit Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke. Hozzáteszi: orvosok visszajelzéseit is várják.

A tapasztalatokat a betegszervezet összesíti, s - a beküldők anonimitásának biztosításával - közzéteszi, hogy ezzel is hozzájáruljon ahhoz, hogy minél teljesebb kép rajzolódjon ki a hazai diagnosztikai helyzetről, s a fejlesztési szükségletekről. A diagnosztikai várakozási időkről szóló történeteket a betegszervezet a [email protected] címen várja.
 

Kövessen minket a Facebookon is!