Helyi hírek 2021. augusztus 20. 14:00

Megnyitott a Kiskun Expo

Képgaléria
Megnyitott a Kiskun Expo
Augusztus 19-én, 18 órakor ünnepélyes keretek között megnyílt a Kiskun Expo. Az eseményen megjelent dr. Nagy István agrárminiszter, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Csányi József polgármester, Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek, Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója, Rónaszéki Gábor plébános és Kovács János mestercukrász.

Fotó: Fantoly Márton

Csányi József polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nagy örömére szolgál, hogy csakúgy, mint 87 évvel ezelőtt, Kiskunfélegyháza város, az agrártárca és a MÁV konzorciumából jöhetett létre a Kiskun Expo. – Büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak Kiskunfélegyháza városát, hanem a környező településeket és a kistérséget is be tudják mutatni az eseményen. Úgy véli, hogy aki az Expon végigsétál, láthatja, hogy egy összetartó közösség képviseli Kiskunfélegyházát. Fontos, hogy az államalapítás ünnepére készülve méltón tudjuk képviselni régiónkat és azt a szellemiséget, amit Szent István hordozott, és amivel megalapozta a rendíthetetlen Magyar Államot.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója gratulált a virágos, rendezett városunkhoz. Elmondta, hogy nagyon pozitív benyomások érték Kiskunfélegyházán tett sétája nyomán. Örömmel tölti el, hogy be tudtak kapcsolódni a programba és számos érdekességet igyekeznek mutatni a Félegyházi Napok ideje alatt a felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Hangsúlyozta, hogy sok fejlesztés és modernizáció zajlik országosan és a térségben is, új járművek is érkeznek a közeljövőben. Az ő dolguk, hogy kényelmesen, biztonságosan jussanak el az utazók a célállomásra. Mindezek mellett Európa is belátta, hogy zöld fordulat nincsen vasút nélkül, így azon dolgoznak a közeljövőben, hogy a jelenlegi színvonalat meghaladva tudjanak szolgáltatásokat nyújtani mindenkinek.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében örömének adott hangot, hogy ennyi idő után megvalósult az, amit őseink megálmodtak. Hozzátette: Bács-Kiskun megye 119 települése számtalan értéket hordoz, gyökereink ott vannak a szívünkben, az anyaföldben. Értékteremtő folyamatnak nevezte a polgármester és csapatának munkáját, ami helyben egy hiánypótló lehetőséget teremtett meg és bízik benne, hogy évről-évre megrendezik majd a Kiskun Expot. Végezetül Buda Ferenc sorait idézte:  „Mi jelek vagyunk, élő jelek. Együtt vagyunk élők, érvényesek.” – Legyen ez a Expo az összefogásra, a haladásra, a gazdaságra egy élő jel – tette hozzá végezetül.

Dr. Nagy István agrárminiszter emlékeztetett mindenkit arra, hogy a gazdák augusztus 20-ra készülve, aratás után mindig egy kicsit megállnak, mert van okunk a hálaadásra. Sikeres munkájuk nyomán elkészül az új kenyér, és ez mindig jó ok kell, hogy legyen a megállásra és hálaadásra. Véleménye szerint a miniszternek ugyanez jó ok arra, hogy megköszönje azok munkáját, aki részt vettek ebben és lehetővé tették, hogy megsüljön az új kenyér. Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy minden egyes dolgozó kézre szükség van, hogy ez sikerülhessen. Az ilyen események, mint az Expo, megmutatja, hogy együtt kell működni, fel kell ismerni az értékeinket, rá kell világítani, hogy akik itt élnek velünk együtt, micsoda értéket teremtenek. Kell, hogy büszkék lehessünk. 

Hozzátette: a pandémia alatt is egyértelművé és megkérdőjelezhetetlenné vált, hogy a magyar agrár-és élelmiszeripar stratégiai ágazat. A kormány támogatásával a rendelkezésre álló forrásokat egymás mellé tesszük, akkor egy megújuló vidék sejlik fel. A vidéki gazdaság ereje kell, hogy legyen, ami tolja előre a nemzetgazdaságot.

– Azért jöttem, hogy megköszönjem önöknek a kétkezi munkájukat, hogy hozzájárultak ehhez a csodálatos növekedéshez. Azt kívánom, hogy mindig legyen kedvük, erejük és szándékuk, hogy hozzátegyenek ezekhez a dolgokhoz. Fantasztikus látni, hogy mennyi kulturális programot és minőségi kiállítást szerveztek – mondta el végezetül és hozzátette, a kedvence a programok közül a bajuszverseny, hiszen ő maga is büszke rá és arra, hogy a 13. század óta kultúránk része ez is.

Végezetül Rónaszéki Gábor plébános megáldotta az Expot, beszédében felhívta rá a figyelmet, hogy a megmutatott értékek közül a legnagyobb érték maga az ember. Az embernek táplálnia kell a testet, a szellemet és a lelket. Akik mindezért dolgoznak, ők munkatársai a teremtő Istennek és jót tesznek az emberiséggel. Hozzátette: amikor megáldjuk ezt az Expot, arra kérjük Istent, hogy adjon erőt és kellő szellemi kapacitást ahhoz, hogy úgy tudjuk az ember személyiségét szolgálni, hogy ez valóban mindannyiunk javát szolgálhassa.

Az ünnepélyes megnyitó után lehetőség volt Félegyháza tortáját megkóstolni.

A Kiskun Expo területén, a sportcsarnok arénájában 50-nél is több kiállító van jelen, standjaik megtekinthetők augusztus 22-éig, 14 és 21 óra között.

Z. A.
   

Kövessen minket a Facebookon is!