Helyi hírek 2021. augusztus 24. 08:00

Idén is érik a félegyházi óriáscitrom

Idén is érik a félegyházi óriáscitrom
Tarjányi Ágoston biokertész, ma már nyugalmazott tanár. 1983-tól a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban oktatott, ahol mindig is fontos volt a számára, hogy saját tapasztalatai legyenek, amelyeket aztán a diákoknak továbbad. Kertész végzettségű feleségével mindig rajongtak a természetért, a növényekért. A termelés és a kísérletezés a mai napig fontos számukra.



A citromfák története kicsivel több, mint negyven éve kezdődött. Akkoriban a felesége kapott ajándékba egy kis fácskát. Nagyon vigyáztak rá, nevelgették, de ősszel mindig, amikor bevitték teleltetni a növényt, elhullajtotta a citromokat. Körülbelül 5 évbe tellett, mire megtalálták a megoldást, és ezáltal meg tudták menteni a gyümölcsöket. A fóliába ültették a citromfát, ami aztán bőséges terméssel hálálta meg a figyelmet.



Ma már tízen felül van a citromfák száma, amelyek évről-évre hatalmas terméseket hoznak. Ágoston elárulta, hogy az eddigi legnagyobb példány 1 kilogrammot és 3 dekagrammot nyomott. Természetesen a szaporítás sem volt olyan egyszerű, mint azt először elgondolták. Itt is hosszas kísérletezés következett, ami eredményeképpen a nagymamáink módszere lett a befutó: saját gyökéren, hajtásról szaporítottak.



Ahogy annak idején nagyszüleink tették, egy kis hajtást a földbe dugtak, majd üveggel letakarták és így gyökeresedett a növény. A siker még nagyobb lendületet adott, még nagyobb izgalommal folytatták a különleges növény gondozását.



Ciromfáik óriáscitromot nevelnek, most az érés félidejénél tartunk, október végén, november elején szüretelnek. Természetesen rendszeres citromfogyasztók, héjastól darabolják fel a termést és kevés mézzel fogyasztják. Kiváló immunerősítő hatása van.



Idén először csatlakozott Kiskunfélegyháza a „Legszebb konyhakertek” programhoz, aminek zsűritagja volt Ágoston. Kérdésünkre elárulta, hogy nagyon szívesen vett részt a feladatban, sok kedves embert és szép kertet ismert meg. Nagyon fontosnak tartja a kezdeményezést, hiszen véleménye szerint katasztrófa, amiért nem lelik már örömüket sokan a növényekben, a kertben. Bízik benne, hogy a folyamat megállítható és a kertművelés újra mindennapos, élvezetes elfoglaltság lehet.

Z. A.
  

Kövessen minket a Facebookon is!