Helyi hírek 2021. augusztus 26. 08:00

Félegyháza legszebb konyhakertjei – Vissza a gyökerekhez

Félegyháza legszebb konyhakertjei – Vissza a gyökerekhez
Aki kertes házba születik, az – bárhová sodorja később az élet – visszavágyik. Így volt ez a félegyházi médiából ismert Zakar Anitával és férjével, Rózsa Csabával is. Megismerkedésük után mintegy tíz évig panellakásban éltek, ami minden kényelme ellenére nem tudta feledtetni velük a saját kertes otthon vágyát.



Amikor közös álmuk végre valósággá vált, nem volt kérdés, hogy a zöldellő gyep helyére termő konyhakert kerül. A pázsitot Csaba által készített fehér léckerítés választja el a kerttől, ami zöldségek és gyümölcsök színe-javát kínálja a családnak. Paprika, paradicsom, bab, hagyma, burgonya, cékla rendezett sorokban árulkodnak Ancsa, Csaba és kislányuk, Sára szorgalmas munkájáról. Megterem itt a füge, a csábítóan vörös málna is, de fűszer-, és gyógynövényekből is akad bőven csakúgy, mint gyönyörű virágokból.



A kertszemle alkalmával a család lelkesen és örömmel mesélt a kert körüli munkák stresszoldó hatásáról, a kerti kemencében készülő étkek titkos receptjéről, a társasági eseményeknek otthont adó veranda történetéről. Minden szavukban érződött, hogy szívük, lelkük van otthonukban és konyhakertjükben, tartalommal töltve meg Derek Jarman gondolatát, miszerint: "Minden kert mögött ott a Paradicsom, és néhány kert valódi Paradicsom."
























          

Kövessen minket a Facebookon is!