Helyi hírek 2021. szeptember 10. 08:00

Optimizmussal lát munkához az új intézményvezető

Optimizmussal lát munkához az új intézményvezető
A Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskolában ötéves időtartamra Dinnyés-Kis Zsuzsanna kapott intézményvezetői megbízást. Az újdonsült igazgatónővel életútjáról, szakmai pályafutásáról beszélgettünk.

– Hogyan lett a József Attila Általános Iskola pedagógus csapatának tagja?

– Főiskolai tanulmányaim sikeres befejezése után, 1987-ben indult tanári pályám a kunszállási Tóth Pál Általános Iskolában, ahol bedobtak a mélyvízbe. Tanítottam mindkét szakomat, délután vezettem az ötödik osztályos napközit és az úttörőcsapatot, valamint átjártam a szomszédos faluban lévő intézménybe kémiát tanítani. Nem menekültem el a feladatok elől, de egykori testnevelő tanárom hívó szavának nem tudtam ellenállni. Így kerültem a kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola tantestületébe, ahol a mai mapig is munkálkodom.

– Milyen állomásokon keresztül vezetett szakmai pályafutása?

– A testnevelésórákon kívül atlétikaedzéseket és tömegsport-foglalkozásokat tartok. Tanítványaim rendszeresen megmérettetik magukat a városi, megyei, országos szintű sportversenyeken. Mindig törekedtem arra, hogy intézményem jó hírnevét öregbítsem. Pályám során többször voltam osztályfőnök. 1999-től 16 éven át segítettem a tanulók érdekeinek képviseletét, jogaiknak, érdekeiknek érvényesítését, miközben iskolai és iskolán kívüli programokat, táborokat szerveztem. Az intézmény anyagi forrásainak szűkülése késztetett a pályázatírásra, később – intézményvezetőm megbízásából – fennállásáig vezettem a pályázatfigyelő és -író csoportot. Miután elvégeztem az Európai Uniós pályázatíró képzést, már nagyobb horderejű pályázatokat is írtam.

2013 augusztusában megbíztak a testnevelés és művészetek munkaközösség vezetésével, amelynek véleményét képviseltem a fontos kérdésekben. Lehetőségem nyílt a munkaközösség tagjainak óráin látogatást tenni, segíteni, értékelni szakmai munkájukat, sokan kikérték véleményemet óraterveikről is. Saját bemutatóóráimmal a szakmai tudatosság, önreflexió fontosságát igyekeztem tudatosítani. Kidolgoztam az emeltszintű testnevelés és a testnevelés tantárgy továbbhaladási követelményeit 1-8. évfolyamon. 2014-ben jelentkeztem közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgára.



Testnevelő tanárként a diáksportban rendszeresen részt veszek városi, megyei szintű sportversenyek megszervezésében és lebonyolításában, a diákolimpia versenyrendszerének keretei között. Kiskunfélegyháza járás Diáksport Bizottság elnökhelyettesének kértek fel, ma már elnöki teendőket látok el, hatékony titkári segítséggel. 2017 februárjában sikeres minősítő vizsgát tettem és megszereztem a Pedagógus II. fokozatot. Az intézmény életében történt struktúraváltozást követően – a Kecskeméti Tanterületi Központ vezetője és az intézményvezető egyetértésével – 2018. augusztus 16-ától intézményvezető-helyettesi feladatokat láttam el.

– Miért döntött úgy, hogy megpályázza az intézményvezetői állást?

– Úgy gondolom, hogy életemnek abba a szakaszába léptem, amikor a diáksport irányításával, az intézményi és egyéni célok összehangolásával előremutató, a pedagógusok és diákok életében is meghatározó, innovatív célokat valósítsak meg. Mesterpedagógusi programom – amit 2019 februárjában sikeresen megvédtem – az, hogy a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola köznevelési típusú sportiskolává váljon. Intézményvezető asszonyom is biztatott, hogy pályázzak. Ez a megbízás újabb kihívásokat tartogat. Fontos számomra, hogy a kollégáim nyugodt munkakörülmények között és jó hangulatban dolgozhassanak, szeretném, ha mindenki őszintén elmondaná a problémáját, mert csak akkor tudunk, tudok segíteni! Lassan már jelmondatommá válik, hogy „megoldjuk”! Nagy változást nem tervezek, de módosításokat már történtek. Az iskolánk 1954-ben épült és ezzel el is árultam mindent! Szeretném megtalálni azokat a pályázati forrásokat, támogatókat, akik segíteni tudnak a modernizálásban. Természetesen hatalmas kihívás a nyugdíjba vonuló kollégák megüresedett álláshelyére megkeresni az új munkatársakat, de e téren is mindent megteszünk vezetőtársaimmal és kollégáimmal együtt. Erőt ad és jó érzéssel tölt el, hogy érzem támogatásukat, segítőkészségüket.

s. r.

    

Kövessen minket a Facebookon is!