Helyi hírek 2021. szeptember 10. 18:25

A Kiskunfélegyházi Értéktárba került a Libafesztivál

Képgaléria
A Kiskunfélegyházi Értéktárba került a Libafesztivál
Felvették Kiskunfélegyháza Értéktárába a Libafesztivált. A hírt Csányi József polgármester jelentette be a XII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál ünnepélyes megnyitóján szeptember 10-én, délután.

A polgármester beszédében elmondta, hogy 22. alkalommal rendezik meg a Libafesztivált, így méltán elmondható, hogy városunk egyik legjelentősebb eseménye. Ennyi év után kijelenthető, hogy sikerült hagyományt teremteni, ezért örömmel jelentette be, hogy a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság javaslata alapján, a képviselőtestület döntése értelmében, a Kiskunfélegyházi Libafesztivál eseménye felvételt nyert Kiskunfélegyháza Értéktárába a kulturális örökség, szellem és tárgyi javai kategóriában. Az erről szóló tanúsítványt Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója vette át. A polgármester beszéde végén mindenkinek jó szórakozást kívánt.

Dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd hozzátette, hogy örömmel tekint végig a fesztiválon a hosszú, kétéves szünet után. Mindenkit emlékeztetett, hogy nehéz időszakon vagyunk túl, de reméli, hogy mindez ráébresztett bennünket arra, hogy egy kicsit egymás felé fordítsuk a figyelmünket és úgy gondolja, hogy erre ez a fesztivál kiválóan alkalmas. Arra kért mindenkit, hogy álljon meg egy kicsit, beszélgessenek, találkozzanak a barátokkal, egyenek finom ételeket és azzal, hogy jól érzik magukat, tiszteletüket fejezik ki a városnak, a hízott kacsa és liba ágazatban dolgozóknak.

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő beszédében ismertette, hogy a hazánkat is sújtó madárinfluenza miatti korlátozások alól gyorsabban sikerült szabadulnunk, mint a versenytársaknak. Mindezek hátterében természetesen nagy küzdelem áll. Hangsúlyozta, hogy Magyarország a világ első számú libamáj termelője, a világkereskedelem 80 százalékát adja. 2020-ban több, mint 1100 tonna libamájat állítottunk elő. A beérkezett igényeket teljes mértékben sikerült kielégíteni, még a pandémia alatt is. Emlékeztetett mindenkit, hogy nagyon sokan kerültek bajba, de 1390 termelő részére 2,7 milliárd forintot osztottak ki. Végezetül az Integrál Zrt. jogelődjéről, az Általános Fogyasztási Szövetkezetről tett említést, amely 1946-ban alakult, így a 75. évfordulóját ünnepli idén a cég, amelynek elnök-vezérigazgatója immáron 20 éve dr. Horváth Sándor. Ez alkalomból egy kedves ajándékot is átadott neki: egy fadobozos 6 puttonyos Tokaji Aszút.


Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
     

Kövessen minket a Facebookon is!