Kitekintő 2021. szeptember 11. 09:11

A húszéves évfordulón azonosították szeptember 11. két áldozatát

A húszéves évfordulón azonosították szeptember 11. két áldozatát
DNS-minta alapján sikerült húsz évvel a 2001. szeptember 11.-i terrortámadásokat követően két áldozat személyazonosságát feltárni: mint kiderült, a szakemberek máig is dolgoznak azon, hogy az áldozatokat azonosítsák.

Borítókép: MTI – EPA – New York Times Pool – Chang W. Lee

Egy férfi, akinek személyazonosságát családja kérésére nem hozták nyilvánosságra, valamint a hempsteadi Dorothy Morgan az 1646. és 1647. áldozata a szombaton húsz éve bekövetkezett terrortámadásnak. New York Városi Törvényszéki Orvosszakértői Hivatala kedden hozta nyilvánosságra, hogy a folyamatosan zajló DNS-elemzéseknek köszönhetően sikerült őket azonosítani. Ez valamelyest segíthet a válaszokra két évtizede váró családoknak az események feldolgozásában az NBC cikke szerint.

Sosem maradt abba a munka

A terrortámadások 2001. szeptember 11-én 2753 New York-i áldozattal jártak. Az orvosszakértői hivatal munkatársai azóta is dolgoznak az áldozatok azonosításán.

"Húsz évvel ezelőtt ígéretet tettünk a World Trade Center áldozatai családjainak, hogy bármit megteszünk, amíg csak szükséges, hogy azonosítsuk szeretteiket, és ezzel a két új azonosítással továbbra is teljesítjük ezt a szent kötelességünket. Nem számít, mennyi idő telt el 2001. szeptember 11. óta, mi soha nem felejtünk, és ígérjük, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk annak érdekében, hogy az eltűntekről újra hallhassanak családjaik" – áll Barbara A. Sampson vezető orvosszakértő közleményében.

Sokakat nem azonosítottak még

A hatóságok szerint a Pentagonba zuhanó utasszállító repülőgép és a United Airlines 93-as számú járatával együtt összesen 2977 áldozata volt a terrorcselekményeknek.

A United 93-as járata Shanksville-ben csapódott a földbe azt követően, hogy utasai ellenálltak a terroristák követeléseinek.

Dorothy Morgan és a meg nem nevezett férfi előtt utoljára 2019-ben sikerült áldozatokat azonosítani a maradványokból: az áldozatok 40 százalékáról, több mint 1100 emberről nem tudják még, kicsoda. Morgan maradványaira még 2001-ben találtak rá, a meg nem nevezett férfiéra pedig 2001, 2002 és 2006 során. Dorothy Morgan 47 évesen vesztette életét. Lánya, Nykiah Morgan azt mondta az NBC-nek, szeptember 11-e mindig szomorú és nehéz nap számára. Azt mondta, hogy minden egyes évforduló után úgy dönt, hogy ki szeretné kapcsolni a világot – számolt be az Infostart.

Remélte, talán mégis él édesanyja

– Bezárom az ajtókat, kikapcsolom a telefont, kikapcsolom a tévét, mindent – mondta. Elfogadta, hogy édesanyját megölték a terrortámadásokban, de mindig volt benne kétely.
– Talán amnéziája van, gondoltam. Talán egy teljesen más életet él, és boldog – fogalmazott.
Fájdalmas volt megtudni, hogy az édesanyját azonosították.
– Olyan, mintha újra átélnéd az egészet – tette hozzá.
    

Kövessen minket a Facebookon is!