Helyi hírek 2021. szeptember 16. 11:00

Hosszú pályafutást ismertek el a díjjal

Hosszú pályafutást ismertek el a díjjal
A szakmájához, tanítványaihoz való hűségéért, a sport iránti elkötelezettségéért, becsületes tanári munkájáért a „Kiskunfélegyháza Város Sportjáért” kitüntető díját vehette át Kurucz István, a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium középiskolai tanára. Az elismerő díjat ünnepi testületi ülésen kapta meg Csányi József polgármestertől.

Sok futball, kosárlabda és sportszerető számára cseng ismerősen Kurucz István neve, aki hosszú edzői pályafutása során nem egy csapattal ért el komoly sikereket. Nyert a 70-es években NB III-as kosárlabda-bajnokságot százszázalékos teljesítménnyel. Volt, hogy egyszerre irányított Félegyházán labdarúgó- és kosárlabdacsapatot és az NB II-es, valamint az NB III-as labdarúgó-bajnokságban is edzősködött. Csapataival nem egyszer kiharcolva a feljutást.

Honnan indult a sport pályafutása és a sport szeretete?

 Gyakorlatilag már általános iskolás koromban úgy gondoltam, hogy testnevelő tanár leszek, így a Petőfi gimnázium kémia-biológia tagozatára mentem, és innen a Testnevelési Főiskolára vezetett az utam, ahol 1974-ben végeztem testnevelő tanári szakon. 1974-től a Móra Ferenc Gimnáziumban kezdtem el tanítani és közben a megyei II. osztályú Vörös Csillag TSZ SK-nak voltam a labdarúgó edzője. A sportolásomat az NB III-as kosárlabdacsapatban élhettem ki, az akkori Lenin Tsz SK-val a feljutásért harcoltunk Mészáros Gyula edzősége alatt. Ezt követően, 1975-ben a Vörös Csillag Tsz SK megszűnt és ekkor történt, hogy a kosárlabda-játékosok megszavaztak a Lenin Tsz SK edzőjévé. A pályafutásom alatt többször is előfordult, hogy egyszerre voltam labdarúgó és kosárlabdaedző. Első kosárlabdaedzői évemben százszázalékos teljesítménnyel megnyertük az NB III-as bajnokságot, ami akkoriban hatalmas bravúrnak számított. Emiatt visszatértem az iskolapadba és elvégeztem a Testnevelési Főiskolán a kétéves kosárlabdaedzőit. Ekkor még a Móra Ferenc Gimnáziumban tanítottam, amikor megkerestek a félegyházi Kun Béla SE-től, hogy legyek a csapat főállású labdarúgó edzője. Elvállaltam, miközben tovább vittem a kosárlabdacsapatot is. Ez, mondhatni életem legszebb időszaka volt. Éjjel-nappal edzésterveket gyártottam, kísérleteztem, hogy meg tudom-e ugyanazokat az edzésgyakorlatokat és taktikai elemeket valósítani mindkét sportágban. Ekkor a labdarúgói szakedzői papírt is megszereztem a TF-en, ez a lehető legmagasabb labdarúgó edzői végzettség volt Magyarországon. Így töltöttem az éveimet addig, amíg a kosárlabdaedzői pályafutásom meg nem szakadt és innentől nagyon hosszú időn keresztül csak a labdarúgással foglalkoztam. Volt még egy rövid időszak az életemben kosárlabdaedzőként. Az 1987/88-as szezonban a Kiskunfélegyházi Vasas NB II-es női csapatával az előkelő ötödik helyet szereztük meg a bajnokságban, mindezt persze a fociedzőség mellett.

Hosszú labdarúgó edzői pályafutása alatt többek között Csongrádon, Szegeden, Dorozsmán és Kecskeméten is irányított csapatokat. A félegyházi együttesek közül a Honvéd Kun Béla SE-nél 1979 és 1983 között volt edző, majd 1992/93-as szezonban az NB III-as KTK-hoz került, ahol nyolcadik helyet szerzett. 1994-től 1997-ig szintén a KTK-nál volt edző, kiharcolta csapatával az NB II-be jutást az NB III-ban elért ezüstéremmel. Az 1997-es feljutást követően harmadszor is visszatért a KTK-hoz, ahol az 1999/2000-es szezonban az NB II. 13. helyet szerezte meg. A Vasas-pályán lejátszott mérkőzések a 90-es években nagyon látogatottak voltak, jó hangulatú összecsapásokat követhetett nyomon a félegyházi publikum. 2001-ben az UEFA „B” licences labdarúgó edzői tanfolyamot is elvégezte, ami akkor ritkaságnak számított Ezt az időszakot 2003-tól 2007-ig egy Csongrád megyei kitérő követte. Az ott átvett csapattal a megyei II. osztályt és a megyei I. osztályt is megnyerve az NB III-ba jutott fel, ami szintén hatalmas siker volt.


Az edzői pályafutást tanítás követte a Pálmonostori Gárdonyi Géza Óvoda és Általános Iskolában. Onnan pályáztam meg az újonnan épült Kiskunfélegyházi Kész Aréna Városi Sportcsarnok ügyvezető igazgatói posztját, amit egy évig töltöttem be. Eközben a Constantinum iskola óraadója lettem. 2008-tól a mai napig oktatok az intézményben. A futballedzői eredményeket felváltották a diáksporti eredmények. Tanítványaim közül a 2006-2007-es tanévben Bencsik Vivien négytusában Országos Diákolimpiai bajnok lett, a fiú svédváltóval pedig Országos Kisiskolás Diákolimpiai bajnoki címet szereztünk. A Constantinumban a leány labdarúgással is elkezdtem foglalkozni, akikkel eljutottunk az Országos Labdarúgó Diákolimpiára, Kisvárdára. 2019-ben pedig a fiúkkal jutottunk ki az országosra, ahol a 8. helyen végeztünk. Ez hatalmas teljesítménynek számított. Az akkori csapatból többen ma is aktív labdarúgók. 2020-ban Juhász István edzőt segítettem, részt vettem azoknak a gyermekeknek a felkészítésében, akik az Atlétika Diákolimpia Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Országos Döntőjében második és harmadik helyet szereztek svéd váltóban és távolugrásban.

A labdarúgástól sem szakadt el végleg. A Félegyházi Térségi Sportiskola szakmai igazgatói pozícióját látja el 2015 óta. Akkoriban labdarúgás és kosárlabda-szakosztályban is az FTSI-nél. Manapság már csak a kosárlabda szakmai igazgatói posztját tölti be.

 Mindezek függvényében melyik sportág áll legközelebb Önhöz, a labdarúgás, vagy a kosárlabda?

 Gyakorlatilag mivel mindkettőt NB III-as szinten űztem és mindkettőben NB II-es szinten voltam edző, ezért nem igazán szeretnék különbséget tenni. A szívemhez mindkét sportág közel áll. Volt olyan életszakaszom, amikor heti 8 labdarúgó edzés mellett a kosárlabdacsapatot és treníroztam. A fociedzésről a kosáredzésre sietve és így tovább. A bajnokikat külön napokra időzítettük, mindig meg tudtam oldani, hogy mindkét meccsen ott tudjak lenni. A pályafutásom során többször voltam feljutó csapat edzője. Az NB III megnyerése kosárban, vagy éppen a feljutás NB II-be labdarúgásban többször is sikerült, ezek a legszebb emlékeim a diáksport sikerek mellett.

Elismerő címek tekintetében is szép eredménysort tudhat maga mögött. 2002-ben az „Év edzője” lett Kiskunfélegyházán. 2013-ban a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete és a Magyar Olimpiai Bizottság az „Év Testnevelője” díjjal jutalmazta munkásságát. 2019-ben pedig a „Constantinumért” díjat kapta meg. Ezekhez az elismerésekhez érkezett a „Kiskunfélegyháza Város Sportjáért” kitüntető díj.

Ez a díj váratlanul ért, mert összességében már nem vagyok annyira aktívan a sportéletben, mint régen. Bár tevékenykedek szakmai igazgatóként, edzőként és testnevelőként a mai napig. Apaként a lányomat is erre a pályára ösztönöztem, aki szintén sikeres testnevelő és edző. Azt gondolom, hogy ez a díj egy hosszú pályafutás elismerésére vonatkozik. Minden téren a legjobbra törekedtem, és úgy érzem, hogy nagyon sok mindent adott számomra a sport és én is sokat tettem hozzá a helyi és a környékbeli sportélethez.

G. Z.
    

Kövessen minket a Facebookon is!