Helyi hírek 2021. szeptember 22. 14:00

„A tanítói hivatás sírig tartó elköteleződés”

„A tanítói hivatás sírig tartó elköteleződés”
Raffayné Fazekas Aranka negyvenéves tanítói munkáját számos kitüntetéssel díjazták már az elmúlt években, mégis a tanítványai életében tett benyomásokra, eredményekre a legbüszkébb. Nemrégiben az Év pedagógusa-díjat vehette át, amit rövid időn belül miniszteri elismerés is követett. A pedagógus hivatás szépségei, a gyermekek iránti tisztelet és szeretet volt az a központi gondolat, amihez beszélgetésünk során újra és újra visszakanyarodtunk.



– A tanítói hivatás sírig tartó elköteleződés – szögezte le Aranka mindjárt a legelején, mintegy megvetve az alapot a folytatáshoz. Mint mondta, számára ez a legnagyobb felelősség. Ezért is törekszik olyan kapcsolatot kialakítani a tanítványokkal és azok családjával, amit évtizedek távlatában is értéket képvisel. Szívesen tesz eleget az osztálytalálkozókra való meghívásoknak, és örömmel tölti el egykori diákjainak sikere.



A bajai Eötvös József Főiskola pedagógia szakának elvégzése után, 1981-ben, a kecskeméti Kertvárosi Általános Iskolában kezdett tanítani. Az első osztálya valóban első osztály volt. Mint pályakezdő pedagógus, tele izgalommal, félelemmel indult neki a szeptemberi iskolakezdésnek. Mint mondja, ez az izgalom a mai napig jelen van pályáján, lelkesíti és motiválja.



Az ezt követő három évben nagyon jól érezte magát az intézményben, munkatársai sokat segítettek abban, hogy a főiskola elméleti anyagát a gyakorlatban is gördülékenyen tudja hasznosítani. Hálával tartozik az akkori napközis tanító párjának, aki nemcsak nevelési tanácsokkal látta el, de formálta is pedagógiai hozzáállását. Az ő értékrendszere alapján építette fel Aranka a sajátját is: a gyerekek szeretete, a velük való beszélgetés, és a dicséret mindennél fontosabb.



1984-ben visszakerült Kiskunfélegyházára, a szülővárosába, a József Attila Általános Iskolába, ahol harminchét évet töltött el. Azóta ide kötik szakmai sikerei, kudarcai, örömei, bánatai… Visszatekintve az elmúlt néhány évtizedre, jól érezte magát a József iskola falai között, soha nem vágyott arra, hogy munkahelyet váltson. Tanítói munkája mellett az úttörőcsapat vezetője, munkaközösség-vezető, fejlesztőpedagógus, igazgatóhelyettes, gyermekvédelmi felelős tisztségeket töltött be. Mindig a megoldásra, az újításra törekedett. 1992-ben megvalósult egyik álma: megszervezte az első erdei iskolát, ami azóta is rendszeres kirándulási lehetőség a diákok számára. Azt mondja, ebben az oktatási formában még személyesebbé tudta tenni a velük való kapcsolatot, a tananyagban foglaltakat pedig a helyszínhez, a környezethez igazíthatta.



Pályája során folyamatosan bővítette ismereteit: elvégezte a szociálpedagógia, a közoktatásszervező és a mentorpedagógia szakot is.  Úgy véli, hogy mindegyik adott valami pluszt számára, amivel tovább tudott fejlődni. 2001-ben jelentkezett egy tanítási versenyre az óravázlatával, ennek keretében egy ismeretlen osztályban kellett a vázlatban szereplő tanórát megtartani. A versenyt megnyerte, és ezzel Az év tanítója címét is megkapta. Ez éppen pedagógus pályájának huszadik évfordulóján történt.  



Aranka több mint tíz éven át lektorálta a Mozaik Kiadó alsó tagozatos matematika tankönyveit. 2014-től mesterpedagógus és szaktanácsadó lett, a Szegedi Pedagógiai Oktatási Központ pedig tanítói, tantárgygondozói és konfliktuskezelési feladatokkal bízta meg. Szaktanácsadói munkája során trénerként tevékenykedett, valamint a gyermeki agresszió erőszakmentes kezelése témában Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében tartott előadásokat óvodapedagógusoknak, általános és középiskolai tanároknak. Negyven mozgalmas pedagógus esztendő után nyugdíjas éveit is aktívan, sok olvasással tervezi eltölteni Raffayné Fazekas Aranka.

V. B.
     

Kövessen minket a Facebookon is!