Helyi hírek 2021. szeptember 20. 08:00

Szabó János, az aktív ezermester

Szabó János, az aktív ezermester
Szabó János villanyszerelő, biztonságtechnikus, nyugalmazott karbantartó példamutató emberi magatartása, a közösség iránti elkötelezettsége, segítőkészsége, önzetlen, empatikus hozzáállása és emberszeretete elismeréseként városi kitüntetést vehetett át az augusztus 19-i ünnepi testületi ülésen.



Azt hiszem, Jánosról mintázták a perpetuum mobile-t. A velem szemben ülő, már deres halántékú úr, az újítások és a tanulásvágy megszállottja: végzett mozigépész, kisgépszerelő, hivatásos sofőr, és még kazánfűtő vizsgával is rendelkezik.



Már gyermekkorától kezdve számára az elromlott műszaki eszköz nem hulladékot jelentett, hanem a megújulást látta bennük. Középiskolában villanyszerelőként végzett, ami kiváló alapja volt a további fejlődésének.



Oktatói is meglátták benne az igyekezetet, ezért rendszeresen benevezték elektrotechnikai és matematikaversenyekre, amelyeket rendre meg is nyert. Minden szorgalmi feladatot hibátlanul oldott meg, törekedett a maximumra.



Fiatalabb korában fénytechnikával is foglalkozott egy barátjával közösen, akivel a helyi diszkókban, sulibulikban, a hangulatért felelős világításokat üzemelték be. De dolgozott a helyi műanyaggyárban is, ahol vezérléstechnikai munkákat végzett. A 80-as években magnókat, rádiókat, lemezjátszókat javított, majd a József Attila Általános Iskolában és a Közgében karbantartói feladatokat látott el, egészen 2020 novemberi nyugdíjazásáig. Az iskolákban nagyon szerették, mert mindig, mindenkihez volt egy jó szava.



Arra a kérdésemre, hogy mire a legbüszkébb, szerényen elmosolyodott és elmesélt egy kedves történetet: – Egyszer egy biológiaóra közben kellett megszerelnem valamit a teremben, és a tanár kérdezgette diákjait az előző óra tananyagával kapcsolatosan. A tanár hiába várt a válaszokra, azok nem érkeztek meg. Ekkor megszólított engem, hogy vajon én tudom-e? Megadtam a választ, mire ő felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy „Hiába van csavarhúzó a kezében, nem tudni mi van a fejében”. Ezt hatalmas elismerésnek vettem – mondta lesütött szemmel János.



Jelenleg aktív nyugdíjas éveit tölti, de nem tétlenkedik, ugyanis villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatokat végez. Mint mondja, számára a munka, kikapcsolódás. Szabadidejében kerékpározik, és nem is akárhogyan. Tekerés közben egy teniszlabdát pattogtat maga mellett, mert
szerinte csak pedálozni, unalmas elfoglaltság.



Szeret kirándulni, Simson motorjával járni az országot, és természetesen mindig újat tanulni, mert a jó pap is holtáig tanul.

V. B.

      

Kövessen minket a Facebookon is!