Egészségügy 2021. szeptember 20. 12:00

Alacsony dózisú ingyenes CT-vel a tüdőrák ellen

Alacsony dózisú ingyenes CT-vel a tüdőrák ellen
A tudomány mai állása szerint a tüdőrák a megelőzhető, szűréssel korán felismerhető rosszindulatú daganatok közé tartozik, ezért hazánk modellprogramot indított az alacsony sugárdózisú CT-vizsgálattal történő szűrésre. Idén ősszel a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti székhelye is csatlakozik a programhoz.

A tüdőrákban szenvedő betegek hazánkban hozzájutnak a legkorszerűbb gyógyszerekhez, de a leghatékonyabb gyógyszeres kezelések mellett is a korai műtét jelenti a leghatékonyabb gyógymódot napjainkban. A még időben történő felfedezés érdekében világszerte és Magyarországon is tüdőrákszűrő programok indultak az elmúlt években. Amerikai és holland kutatások is sikeresen igazolták az alacsony sugárdózisú CT halálozáscsökkentő hatását adta hírül a megyei kórház weboldala.

A magyar HUNCHEST projekt – az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által 2014-ben elkezdett szűrőprogram – jó lehetőséget kínál arra, hogy Magyarországon is szélesebb körben bevezethessék a rizikócsoportba tartozó emberek (55-79 éves, erős dohányos) alacsony sugárdózisú CT vizsgálattal történő tüdőszűrését.

A projekt a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti székhelyén szeptemberben indult. Az alacsony sugárdózisú CT vizsgálat mellett laborvizsgálattal történik a szűrés.

Az ingyenes vizsgálat helye: Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház, 6000 Kecskemét, Nyíri út 38., Hotel épület, I. emelet, CT labor. Betegfelvétel a sürgősségi körpultnál. A vizsgálatok időpontja: csütörtökönként 16 és 18 óra, szombatonként 10 és 12 óra között.

A vizsgálatra bejelentkezni hétköznapokon 12 és 14 óra között lehet a 06/30 635-3184-es telefonszámon. A vizsgálatra korlátozott számban van lehetősége jelentkezni annak, aki megfelel az előírt kritériumoknak.

Ki vehet részt a szűrésen?




Évente mintegy másfél millió ember életét követeli a leggyakoribb daganatos betegség, a tüdőrák. Magyarország sajnos világelső a tüdőrák halálozás terén.

A legveszélyeztetettebbek az ötven évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányzó emberek, férfiak és nők egyaránt.

A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége világszerte a tüdőrákszűrő programnak.

Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrákszűrő program, melynek egyik centruma az Országos Onkológiai Intézet. A tüdőrák korai kiszűrésére kevésbé érzékeny hagyományos tüdőszűréssel szemben, a program keretében végzett alacsony dózisú CT vizsgálattal lehetőség van a más módszerrel rejtve maradó elváltozásokat is kiszűrni.

A kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő program keretében 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végeznek
előzetes jelentkezést és időpont-egyeztetést követően CT-vel, komputertomográfiával történő szűrővizsgálatot.

A vizsgálat feltétele, hogy ön vagy jelenleg is dohányos, vagy a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi 1csomag cigarettát elszívott. Pontos dohányzási szokásairól, jelentkezésekor, a vizsgálatot vezető orvos érdeklődik majd. A szűrővizsgálat célja a tüdőrák korai felismerése. Betegség gyanúja esetén, amelyről haladéktalanul értesítjük az érintetteket, kontrollvizsgálatra, szükség esetén kivizsgálásra kerülhet sor.

Ha ötven évesnél idősebb, erős dohányos, vagy ötven évesnél idősebb erős dohányos rokona van, javasolják, hogy biztonságuk érdekében vegyék igénybe a kellemetlenséget nem okozó, káros következményekkel nem járó néhány perces vizsgálatot.

Az alacsony sugárdózisú CT vizsgálattal történő kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő vizsgálatra amennyiben lehetősége van rá, kérik, hogy az alábbi dokumentumokat kinyomtatva és kitöltve vigye magával.


Kitöltendő dokumentumok
     

Kövessen minket a Facebookon is!