Helyi hírek 2021. szeptember 17. 17:30

Korábban ért be idén a szőlő és a szilva

Korábban ért be idén a szőlő és a szilva
A tartós meleg, napsütés miatt idén hamarabb ért be a szőlő és a szilva is. A félegyházi piacon 350 – 400 forintos kilónkénti áron kaphatunk szőlőt.

Ürmös István termelőnek meggyűlt a baja idén is a darazsakkal. Nagyon sokat küszködtek velük – mesélte lapunknak. Sörcsapdákkal és cukros lével próbálkoztak a szőlőről elvonni a darazsak figyelmét, de sajnos nem sok sikerrel jártak. Szerencsére azért jutott még a piacra az őszi gyümölcsből.




Antal Tibor a szőlő mellett szilvát is hozott a piacra. Mindkettő gyümölcs sokkal hamarabb beért, mint az előző években. Antal Tibor is említi a darazsak okozta károkat, de nála inkább a szilvát bántották. A lekvárnak való, apró szemű szilvát 400 forintos kilogrammonkénti áron kínálta.




Kovács János termelő fátyollal takarta le a szőlőt, hogy védje a darazsaktól, de így is néhány fürtön látszik a kártékony munka. Mindössze egy lugasa van, de 1985 óta jelen van a portékájával a félegyházi piacon. Ő is megerősíti, hogy hamarabb érnek idén a gyümölcsök a nagy melegnek köszönhetően. Nála 350 forintért kaphatunk szőlőt.
   
Z. A. 
     

Kövessen minket a Facebookon is!