Helyi hírek 2021. szeptember 18. 17:40

Gazdakörök hagyományos szüreti felvonulása volt a városban

Képgaléria
Gazdakörök hagyományos szüreti felvonulása volt a városban
Egy év kihagyás után ismét nótaszóval érkeztek a feldíszített parádés fogatok, lovasok, táncosok és csőszpárok a Kossuth utcára szeptember 18-án, szombaton délelőtt. A Nagyszőlő úti és a Haleszi Gazdakör idei hagyományos szüreti felvonulására több százan voltak kíváncsiak.

A Szent István Templom előtti téren Hajagos Gyula plébános fogadta a felvonulókat, majd megáldotta az idei bort. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy néhány hete is örömünnep volt, amikor az új kenyeret áldotta meg. Ismét ünnep van: az újboré, amivel ma a templomhoz érkeztek a gazdák. Mindkettő nagyon fontos az ember életében, hiszen kenyér nélkül az életünk kerülne veszélybe, a bor pedig a jókedvet csinál. Mindkettőre szükség van. Mindezek után megáldotta az újbort. Az áldást követően kunszállási, kiskunfélegyházi és petőfiszállási néptáncosok bemutatóját láthatta a közönség, Varga Andreas vezetésével.

A résztvevők ezután a polgármesteri hivatal elé vonultak, ahol Balla László fogadta a szüreti felvonulókat. Az alpolgármester örömének adott hangot a nagyszámú közönség láttán és elmondta, hogy az előző hetek félegyházi eseményei is azt mutatják, hogy „felébredt a város”. Úgy véli, hogy az érdeklődés az események iránt még fokozottabb, mint a pandémia előtt. Hangsúlyozta, hogy ünnepnap a mai, a gazdák ünnepe, akik munkájának köszönhetően ma megkóstolhatjuk az újbort.

A beszéd után a néptáncosok műsora következett, majd Ván Jenő önkormányzati képviselő, a szüreti felvonulás szervezője egyenként bemutatta a fogatokat, a lovasokat, a résztvevőket, majd Balla László alpolgármester az önkormányzat nevében egy üveg borral köszönte meg munkájukat.

Z. A.

Fotó: V. B. 
    

Kövessen minket a Facebookon is!