Kitekintő 2021. október 14. 17:30

Zichó Viktor felért a Kilimandzsáró csúcsára

Zichó Viktor felért a Kilimandzsáró csúcsára
„Sikeres az expedíció, a legnagyobb hülyeség volt, amit eddig csináltam, de imádtam minden percét!” – ezekkel a szavakkal jelentkezett be műholdas telefonon Zichó Viktor, aki október 5-én vágott neki az extrém kerékpáros-mászó expedíciónak Afrika legmagasabb csúcsáig.

Borítókép és további fotók: Kalifa Facebook-oldala



A magyar sportember Mombasából, az Indiai-óceán partjától indult el két keréken a Kilimandzsáró felé, hogy nyolc nap alatt 350 kilométert és mintegy 7500 méter szintemelkedést leküzdve érjen fel a csúcsra. Az expedíció különlegessége, hogy az extrém sportoló a teljes utat saját erőből, motorizált járművek segítsége nélkül teljesatítte, és a Kilimandzsárón még egyéni rekordot is döntött, amikor egy nap alatt 750 méterről felbringázott egészen 3750 méterig. Ott eltöltött egy akklimatizációs pihenőnapot, majd tovább tekert 4700 méteres magasságig, ahonnan már fel kellett cipelnie a kerékpárt egészen az 5895 méteres csúcsig. 



– Hogy mit üzennék az Index olvasóinak? Talán azt, hogy sose becsülj alá semmilyen feladatot, mert én kicsit talán alábecsültem, hogy milyen nehéz lesz kerékpárral felmenni a Kilimandzsáró csúcsára. Elképesztően nehéz volt, főleg a csúcsmászás éjszakájának folyamán, amikor mentem felfelé a vulkáni kőzettörmelék-lejtőn, nagyon sokat csúsztam rajta visszafele, körülbelül feleannyit csúsztam vissza, mint amennyit felfelé haladtam. Amikor felértem, éreztem, hogy nagyon a végét járja az erőm, pedig nem úgy gondoltam erre az expedícióra, hogy ennyire megterhelő lesz, de ezt alaposan alálőttem. Az út eleje, az Indiai-óceán partjától az iszonyú forróság miatt, a vége pedig a kemény hideg és szenvedős felfelé haladás miatt – mondta el az Indexnek az extrém sportoló.



Az elérhető adatok alapján magyar részről Zichó Viktor teljesítette elsőként ezt az útvonalat két keréken, de világszinten is egyedi a sportoló teljesítménye, aki október 15-én, pénteken repül haza Magyarországra, de máris készül következő útjára, amely Európa legészakibb pontjáig vezet.
     

Kövessen minket a Facebookon is!