Helyi hírek 2021. október 22. 17:30

Elhunyt Mádl Dalma

Elhunyt Mádl Dalma
88 éves korában meghalt Mádl Dalma, a néhai Mádl Ferenc köztársasági elnök felesége.

Borítókép: Mádl Dalma a Parma fidei – Hit pajzsa díj átadási ünnepségén a Jezsuita Rend Párbeszéd Házának dísztermében 2020. február 22-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából
Fotó: Mohai Balázs – MTI


A hírt a Magyar Kurír katolikus híroldal közölte, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) hivatalos részvétnyilvánítását tolmácsolva – adta hírül a Telex.

„Megrendülten értesültünk Mádl Dalma asszony elhunytáról. Hálával tartozunk Istennek, hogy Dalma asszony köztünk élt és áldozatos munkásságával, valamint egész életével az Egyház tanítását és a krisztusi szeretetet közvetítette az emberek, a társadalom felé. Ezúton szeretnénk kifejezni együttérzésünket a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a magyar katolikus közösség nevében a gyászoló családdal. Imáinkban megemlékezünk Dalma asszonyról, kérve a Mindenhatót, jutalmazza őt az Örök Élet boldogságával” – írta az MKPK Állandó Tanácsa.

Mádl Dalma 1932-ben született Pécsen. Az érettségi után a Pécsi Gyermekkórházban, majd 1957-től a budapesti Kertészeti Kutató Intézetben, 1964-től a Budapesti Műszaki Egyetem Mezőgazdasági Kémiai Technológiai Tanszékén dolgozott.

Hosszú évek óta a Magyar Katolikus Egyház segélyszervezete, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete volt. 2005-ben létrehozta az Istenadta Tehetség Alapítványt a kistelepülések hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekeinek segítésére. 2005-ben Polgári Magyarországért díjat kapott. 2007-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia neki ítélte a szolgáló szeretet szentjéről elnevezett Szent Erzsébet rózsája díjat. 2012-ben Magyar Szabadságért díjjal tüntették ki.

Mádl Dalma november 9-én lett volna 89 éves. Néhai férje, az egykori köztársasági elnök Mádl Ferenc 2011-ben halt meg.
    

Kövessen minket a Facebookon is!