Egészségügy 2021. november 17. 15:00

Ma van a koraszülöttek világnapja

Ma van a koraszülöttek világnapja
2011 óta november 17-e a koraszülöttek világnapja. Ezen a napon a koraszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet, és azt a hitet is szeretnék erősíteni, hogy ma már a koraszülöttekből is lehetnek egészséges felnőttek.

Borítókép: Magyar Védőnők Egyesülete

A koraszülöttek világnapja az év egyik legfontosabb napja annak érdekében, hogy világszerte felhívják a figyelmet a koraszülés kihívásaira és terheire. A napot 2008-ban az Európai Alapítvány az Újszülöttek Gondozásáért (EFCNI) valamint az európai szülői partnerszervezetek kezdeményezték, majd 2011-ben lett hivatalos világnap – írta cikkében a Gyógyzóna.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is koraszülöttek.Tíz megszületett gyermekből egy koraszülött a világon, a koraszülöttség az újszülött halálozás vezető oka.

Évente 15 millió koraszülött születik világszerte

Több mint egymillió koraszülött csecsemő hal meg, és még többen komoly, egész életen át tartó egészségügyi kihívásokkal néznek szembe.A koraszülés valóban olyan probléma, amely mindannyiunkkal megtörténhet, függetlenül attól, hogy melyik országban élünk, milyen kultúrában vagy társadalmi-gazdasági helyzetben vagyunk – írja a miracelbabies.org.au.

A gyermek születése az egyik legfontosabb, legpozitívabb élmény az életben. A túl korai baba születése jelentős trauma a családok számára. A koraszülés is komoly anyagi terhet jelent sok családnak és gyakran nehézségekkel küzdő egészségügyi rendszereknek.A koraszülés tudatosításának az első lépése: a koraszülések aránya jelentősen csökkenthető az átfogó tájékoztatás, valamint a jobb kezelés és gondozás révén. 2020-ban már több mint 170 szervezet emlékezett meg a koraszülöttek világnapjáról.

A koraszülés okai

A koraszülés okát általában nem ismerjük. Gyakrabban fordul elő azonban szegény, alacsonyan képzett, rosszul táplált vagy beteges nők között, illetve olyanoknál, akiknek kezeletlen betegségük vagy fertőzésük van a terhesség alatt. Emellett ugyanakkor számos, a felsoroltaktól teljesen független kockázati tényezője is van. A korán elkezdett terhesgondozás mellett kisebb a koraszülés kockázata 
– írja a koraszulott.com.

A WHO meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak
Forrás: 123rf.com


Koraszülöttekre jellemző tünetek

  • Éretlen tüdők: A koraszülöttek tüdejének nincs elegendő ideje, hogy a megszületés előtt teljesen kifejlődjön.
     
  • Éretlen agy: Az agynak az a része, amely a légzés szabályozásáért felel, annyira éretlen lehet, hogy az újszülött légzése szabálytalan lesz rövid légzésszünetekkel, és előfordulnak 20 mp-nél hosszabb időszakok, amikor a légzés teljesen leáll (apnoe).
     
  • Agyvérzés: A nagyon éretlen koraszülöttek esetében nagyobb az agyvérzés kockázata.
     
  • Rendellenes vércukorszint: Mivel a koraszülöttek nem képesek a normális vércukorszint fenntartására, gyakran igényelnek intravénás cukorinfúziót vagy kis mennyiségekkel történő gyakori etetést.
     
  • Éretlen immunrendszer: Az igen éretlen koraszülöttek vérében alacsony az ellenanyagok (antitestek) szintje, amelyek védenék a fertőzésektől.
     
  • Éretlen vesék: Éretlen vesék esetén a szervezet só és vízháztartásának a szabályozása szenved zavart.
     
  • Éretlen emésztőrendszer és máj: Kezdetben a koraszülöttek táplálása nehézkes lehet.
     
  • Testhőmérséklet szabályozásának zavara: Mivel a koraszülöttek testfelülete a testsúlyukhoz viszonyítva nagy, gyorsan lehűlhetnek.


Magyarországi koraszülött adatok

Magyarországon évente mintegy nyolcezer gyerek jön koraszülöttként a világra, ezzel Magyarország a középmezőnyben van – írja az MTI. Az elmúlt években a koraszülött-ellátás óriási fejlődésen ment keresztül Magyarországon is: manapság már próbálják minimalizálni az olyan komoly intenzíves ellátásokat, mint amilyen a lélegeztetés vagy a katéterezés, mert ezek akár szövődményekhez is vezethetnek.

A koraszülöttek esetében nagyon fontos a korai fejlesztés ahhoz, hogy ezek a gyerekek felzárkózzanak a 40. hét körül született társaikhoz. A terhesség alatti minden elveszített hét ugyanis körülbelül öt százalékkal növeli a speciális nevelési igény szükségességét iskoláskorban.

A 2021-es koraszülöttek világnapjának témája

„Zero Separation", azaz magyarul úgy lehetne értelmezni, hogy nulla elválasztás. A kampány célja, hogy a szülőket és a túl korán érkezett babákat együtt tartsa.A legfőbb törekvés 2021-ben, hogy minden szülőnek legyen helye koraszülött vagy beteg újszülött babája mellett.

A lila szín
 a koraszülöttek világnapjának szimbólumává vált, így aki november 17-én lila színű ruhát, szalagot, cipőt visel a koraszülöttként született kisbabákra hívja fel a figyelmet. 
​​​​​​​          

Kövessen minket a Facebookon is!