Kitekintő 2021. november 19. 14:00

WHO: Kemény telet hoz a járvány egész Európában

WHO: Kemény telet hoz a járvány egész Európában
Magyarországon szombattól kötelező maszkot viselni minden, zárt térben tartózkodónak. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: a matematikusok szerint a negyedik hullám november végén, december elején tetőzhet. Továbbra is arra bíztatnak mindenkit, hogy oltassa be magát.

Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális vezetője a BBC kérdésére azt mondta, kemény tél vár Európára, hiszen az oltás ellenére továbbra is terjed a koronavírus szerte Európában. Németországban egy nap alatt 65 371 új koronavírus-fertőzöttet találtak, a WHO csütörtökön közölt adatai szerint 5 213 193 a fertőzöttek száma, 98 544 a halottaké – írta cikkében a Telex.

– Egy komoly vészhelyzet felé haladunk – mondta Lothar Wieler, a német járványügyi központ, a Robert Koch Intézet vezetője, miután rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Németországban. „Ha nem teszünk korlátozó intézkedéseket, borzalmas karácsonyunk lesz – tette hozzá.

Németországban egyetlen nap alatt 65 371 új koronavírus-fertőzöttet találtak, ezért a járványügyi központ vezetője a bárok, klubok bezárását sürgette. Angela Merkel ügyvezető kancellár szerdán azt mondta, hogy drámai a koronavírus-járvány negyedik hulláma alá került Németország, ezért a német parlamentben csütörtökön vitáznak, majd szavaznak arról, hogy milyen korlátozó intézkedésekkel tudják megfékezni a járványt.

Ausztriában is tovább nőtt a fertőzöttek száma, több tartományban teljes lezárásra készülnek.

Szlovákiában Eduard Heger miniszterelnök bejelentette csütörtökön, hogy korlátozásokat vezetnek be az oltatlanok számára.

Görögországban a kormány csütörtökön rendeletben kötelezte a magánorvosokat az ország öt északi régiójában, hogy vállaljanak részt a koronavírussal fertőzött betegek ellátásban. Athén az egy hónapra szóló rendeletet az állami egészségügyi rendszerre nehezedő terhek enyhítésével indokolta.

November elején a kormány szigorított a beoltatlanokra vonatkozó rendelkezéseken, az érintettek november 6-ától csak negatív koronavírusteszt felmutatásával léphetnek be a zárt közintézményekbe, így a kormányhivatalokba is, valamint a bankokba, a fodrász- és egyéb üzletekbe. A mintegy 11 milliós ország lakosságának körülbelül 61 százaléka kapta meg az összes szükséges oltást, jóllehet a hatóságok korábban azt remélték, hogy ez az arány az őszre eléri a 70 százalékot. Görögországban a koronavírussal fertőzöttek száma rekordokat dönt: szerdán 6682 új fertőzöttet jelentettek és 87 halálos áldozatot, így a járvány kezdete óta már 853 841 fertőzöttről és 17 012 halottról tudni. 
                

Kövessen minket a Facebookon is!