Helyi hírek 2021. december 19. 12:00

Titkok a levéltárból – Társasházak – Petőfi-tér

Titkok a levéltárból – Társasházak – Petőfi-tér
Kiskunfélegyháza az 1950-es évektől kezdődően állandó lakáshiányban szenvedett. 1968-ban például a lakóépületek állaga és a lakósűrűség tekintetében az ország városai között az utolsó előtti, a megyében pedig az utolsó helyen állt. Míg Félegyházán 318 fő jutott száz lakásra, addig a megyei átlag 289, az országos pedig 312 lakó volt. A rossz lakáskörülményekhez hozzájárult többek között az is, hogy az 1965-1966-os években a belvíz miatt 276 városi lakás dőlt össze, 1316 pedig megrongálódott.

Az otthonteremtésben nagy segítséget jelentettek az Országos Takarékpénztár különböző támogatásai. A lakáscélú, kedvezményes kamatú hitelek nyújtása mellett az OTP tevőlegesen is részt vállalt több társasház felépítésében. A helyi pártház 1965-ös átadása után egyre sürgetőbben jelentkezett a központi helyen lévő Petőfi-tér megújításának igénye. A régi, elavult házak elbontása után 1968-ban az OTP itt kezdte meg saját irodája, egyúttal egy háromszintes, 18 lakásos társasház építését. Az öröklakások fele két-, a másik fele háromszobás volt. A földszinten maga az építtető, a félegyházi OTP-fiók kapott egy saját tulajdonát képező, modern helyiséget. A hetvenkét négyzetméteres ügyfélteret, a majdnem ugyanakkora munkateret, a tárgyaló- és gépkönyvelő termet, irattárat, fiókvezetői irodát és szociális helyiségeket magában foglaló létesítményt 1969 nyarának végén vehette birtokba az Országos Takarékpénztár félegyházi kirendeltsége.

Hosszú huzavona és többszöri műszaki felülvizsgálat után az OTP-öröklakásokat is ekkor adták át a tulajdonosoknak. Bár a lakásoknál is előfordultak kisebb-nagyobb hibák, de ezek eltörpültek az OTP-fiók helyiségéinél tapasztalt hiányosságok mellett. A takarékpénztár dolgozói már az első napon meglepetéssel tapasztalták, hogy a mosdókban nem folyt le a szennyvíz, mivel azokat nem kötötték be a derítőbe. A használatba vételt követően egy nagyobb esőzés után megsüllyedt a kirendeltségvezetői iroda. A hibákat gyorsan orvosolták, így 1969 szeptemberének végén megnyílhatott a földszinten a „Nyolcas” nevű élelmiszerbolt is.

A Petőfi-téren ekkor még csak a pártház és a mellette lévő 18 lakásos társasház számított újnak. Az emeletes ház másik oldalán egy ideig továbbra is egy romos épület állt, amely későbbi elbontása után egy, a szomszédjához hasonló 18 lakásos társasháznak adta át helyét, ahová 1973-ban költözhettek be a lakók.

Ónodi Márta
           

Kövessen minket a Facebookon is!