Sport 2021. december 15. 08:00

Tartalommal töltik meg a sportcsarnok mindennapjait

Tartalommal töltik meg a sportcsarnok mindennapjait
Három éve alakult meg a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. kulturális programirodája, amely azóta számos programmal, rendezvénnyel és kiállítással gazdagította a város közösségi életét. A Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnok jelenleg is helyet ad legendás félegyházi edzőket és testnevelőket, valamint a városhoz kötődő olimpikonokat bemutató képcsarnoknak, valamint gőzerővel folyik a szervezés és gyűjtés a félegyházi sportbüszkeségek képtárának létrehozásához. Az elmúlt évekről és a tervekről Iványi Ferenc, a kulturális programiroda igazgatója számolt be.



A Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. programirodája megalakulásakor többek között azt a célt fogalmazta meg, hogy kiterjeszti és bővíti az immár városi tulajdonban lévő Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnok funkcióit. A létesítmény ma már nem csak testnevelés óráknak, mérkőzéseknek és edzéseknek ad otthont.






Itt hozták létre a félegyházi olimpikonokat és a legendás edzőket bemutató képtárat, a Félegyházához köthető olimpikonok emlékoszlopát és a sportkönyvtárat, de van itt mozgásstúdió, jól működő kardió, fitnesz és konditerem, valamint lehetőség frissítő masszázsra. Mindezen túl egyéb, nem sporthoz köthető események – például ugrálóvár, szezonális ruha-játék és sportszerbörze, valamint véradás – is helyet kapnak az épületben.



Iványi Ferenc, a programiroda igazgatója sikeresnek értékelte az elmúlt éveket, hiszen fejlesztették és bővítették a sportcsarnok kihasználását, próbáltak nyitni a kulturális rendezvények irányába is. A már jelenleg is megtekinthető képcsarnok további bővítését is tervezik, mostanában azoknak a félegyházi sportolóknak a felkutatásán dolgoznak a lakosság segítségével, akik a múltban Európa-bajnokságokon, világbajnokságokon szerepeltek.



A programiroda szorosan együttműködik a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottsággal is, bemutatva a helyi értékeket. Nyitott továbbá a hirdetők felé, és számos civil szervezettel ápol jó kapcsolatot. Idén decemberben például a Holló László Képzőművész Kör tagjainak alkotásaiból nyílik jótékonysági kiállítás és vásár.

A fejlesztések a ki-bejárást is érintették: a főbejárat megnyitásával átalakították az ott lévő aulát, méltó helyére került a recepció, és klubhelyiség hangulatot teremtve televíziók, csocsóasztal, később gombfoci is helyet kap ezen a részen.



Iványi Ferenc hozzátette: céljuk a múltbeli sporteredmények megismertetése. Közös múltfeltáró munka folyik az 50-es 60-as 70-es és 80-as évek ökölvívóival, birkózóival, kosarasaival. A sportcsarnok emellett a „Mesél a város” egyik megállóhelyeként is várja az érdeklődőket.

Természetesen a technikai fejlesztések sem maradnak el. Tervbe van véve a hangtechnika modernizálása és egyéb, a kor követelményeinek megfelelő fejlesztés is.

Az ünnepi hangulatot megidézve idén karácsonyfája is lesz a sportcsarnoknak lakossági felajánlásból, amihez a sportolók hozzák a díszeket és a gömböket.

Folytatják továbbá a véradások szervezését, rendeznek többek között ifjúsági és felnőtt sakkversenyt Vadász László sakkolimpiai csapatbajnok tiszteletére, természetfotó kiállítást tartanak a tavaszt várva, és nem feledkeznek meg a fogyatékkal élő sportolókról sem.



Ha a járványhelyzet megengedi, újra szerveznék a „csendes órák” strandos programot, és ha támogatót találnának, újra indítanák a 2019-ben 11 alkalommal sikeresen megrendezett élő zenés éjszakai fürdő programjukat. Mindemellett a szenioroknak foglalkozást terveznek a tai-chi sportágban, és terveik között szerepel külső kondipark létesítése is a strandon és a sportcsarnoknál.



Fontos cél továbbá a sportcsarnok nyári kihasználásának bővítése. Ebben az irányban elsősorban sportszövetségi edzőtáborok és egyéb szabadidős programok megrendezésére nyílhat lehetőség.

G. Z. 
         

Kövessen minket a Facebookon is!