Kitekintő 2014. október 29. 08:40 Forrás: MTI

Több mint kétezer önkormányzat részesül szociális tűzifa-támogatásban

Több mint kétezer önkormányzat részesül szociális tűzifa-támogatásban
Összesen 2068 önkormányzat részesül szociális tűzifa-, illetve kőszéntámogatásban Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján; a tárcavezető hárommilliárd forintot osztott fel a települések között.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a támogatott önkormányzatok 36 ezer 65 mázsa barnakőszenet és 157 ezer 323 köbméter tűzifát vásárolhatnak.

A 2068 önkormányzatból 83 igényelt barnakőszenet, ők 155,7 millió forint értékben részesülnek a támogatásból. A pályázók közül 42 település 9441 köbméter lágylombos tűzifát vásárolhat 99,2 millió forint értékben; míg a legnagyobb érdeklődés a keménylombos tűzifa iránt volt, erre 1943 önkormányzat jelentett be igényt. Utóbbiból 147 ezer 882 köbmétert vásárolhatnak, összesen 2 milliárd 744,6 millió forintból - ismertette az államtitkár.

A miniszteri döntés szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe jut a legtöbb támogatás, a megye önkormányzatai 651,7 millió forintban részesülnek. A második legtöbb forrás - 494,1 millió forint - pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe jut.

Pogácsás Tibor arra is kitért: egy pályázó település átlagosan 1,4 millió forint támogatásban részesül.

Megjegyezte: a program a rezsicsökkentés része, a kistelepüléseken élő legrászorultabbak akár 20 ezer forintot is megspórolhatnak vele. Az önkormányzatok helyi rendeletük szerint osztják szét a tüzelőanyagot, előnyt élveznek a kisnyugdíjasok és a halmozottan hátrányos helyzetű, gyermeket nevelő családok. Háztartásonként legfeljebb 5 köbméter tűzifát vagy 10 mázsa szenet lehet igényelni – tette hozzá.

A szociálisan rászorulók téli fűtését könnyítő program 2011-ben indult, az ötezer lakosnál kisebb települések önkormányzatai támogatást kapnak ahhoz, hogy a lakosság egy részének térítésmentesen adhassanak tüzelőt. Az első évben csaknem egymilliárd forint volt a megpályázható összeg, azóta folyamatosan nő a rendelkezésre álló keret.

 

Kövessen minket a Facebookon is!