Közélet 2014. november 1. 08:30 Forrás: hirado.hu

Vasárnap indul a kötelező biztosítási kampány

Vasárnap indul a kötelező biztosítási kampány
Vasárnap hirdetik ki a jövő év január 1-jétől érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifáikat a biztosítók, amely még mindig az autósok több mint felét érinti - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége.A jogszabályi előírásoknak megfelelően legkésőbb november 2-ig kell közzétenniük a jövő év január 1-jétől érvényes kötelező gépjámű-felelősségbiztosítás-tarifáikat azoknak a biztosító társaságoknak, amelyek az új év első napjától módosítani kívánnak díjaikon.

A MABISZ adatai szerint az összes, mintegy 4 millió 167 ezer jármű 52 százaléka, 2 millió 167 ezer kötelező gépjámű-felelősségbiztosítás-szerződésének évfordulója továbbra is január 1-je. A teljes járműállomány 53,24 százaléka, 2 millió 691 ezer személyautó van magánszemélyek tulajdonában. Közülük 1,433 millió gépkocsi január 1-jei évfordulós, esetükben kerülhet sor most biztosítóváltásra.

A magánszemélyek tulajdonában álló autók többsége - 38,7 százaléka - B10-es kategóriájú (vagyis a legelőnyösebb tarifába tartozó), míg az alap - A0-s - kategóriájú a személygépjárművek 11,64 százaléka. Az idei kampányban a tavalyihoz hasonlóan a díjakat a biztosítók a szektor felügyeleti szerve, a Magyar Nemzeti Bank honlapján, a MABISZ, illetve a saját honlapjaikon kötelesek megjeleníteni.

A tavalyelőtti jogszabály-módosítás alapján a biztosítók már nem kötelesek díjat hirdetni, így annak a társaságnak, amelyik november 2-ig nem hirdet új díjat, automatikusan az utoljára meghirdetett tarifája lesz érvényben 2015. január 1-jétől is. Múlt év első napjától szabaddá vált a kötelező gépjámű-felelősségbiztosítási piac díjhirdetési rendszere.

A biztosítók év közben is, bármikor módosíthatják díjaikat, korábban erre évente egyszer volt lehetőség. Természetesen a már megkötött szerződések díja a következő biztosítási évfordulóig változatlan marad. Az európai statisztikák szerint Magyarországon a kötelező gépjámű-felelősségbiztosítás-átlagdíj a legalacsonyabb Európában - állítja a MABISZ közleménye.

A magyar piaci átlagdíj 64 euró, miközben Olaszországban 436, Belgiumban 306, Németországban 228, Görögországban 267, Romániában 115, Lengyelországban pedig 103 euró az éves kötelező biztosítás átlaga. A magyarországi átlagdíj az idei év első felében 19 887 forint volt, amely kevesebb mint 1660 forintot tesz ki havonta. Ennek az olasz tarifa csaknem a hétszerese, a belga csaknem az ötszöröse, míg a németek 3,5-szer ennyit fizetnek a kötelező biztosításért.

Fotó: illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!