Kunszállás 2022. január 30. 15:00

Tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Kunszálláson

Tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Kunszálláson
Magas patogenitású madárinfluenzát mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy 121 ezer tojótyúkot tartó gazdaságban, Kunszálláson. A gazdaság felszámolása haladéktalanul megkezdődött, megakadályozandó a járvány továbbterjedését. Ez az eset is megerősíti, hogy a járványvédelmi fegyelem lazításának még nem érkezett el az ideje hazánkban.

Borítókép: Pixabay-illusztráció

A nagylétszámú kunszállási gazdaságban az állatok megemelkedett elhullása mellett a tojástermelés csökkenése jelezte a pusztító vírus megjelenését. A Nébih laboratóriuma január 27-én megerősítette a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. Az állategészségügyi hatóság haladéktalanul megkezdte az állomány felszámolását, hogy elejét vegye a járvány továbbterjedésének – írta oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.  

Noha Bács-Kiskun megyében január 12-e óta egészen mostanáig nem volt madárinfluenza-kitörés, az érintett gazdaság egy korábban már elrendelt megfigyelési körzetben található. A kitörés helyszíne körül a 3 km-es sugarú védőkörzet, valamint a korábban már korlátozott területen kívül eső, 10 km-es sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzet felállítása megtörtént.

A Nébih ez úton is felhívja az állattartók figyelmét, hogy a madárinfluenza elleni védekezés során kiemelten fontos a járványvédelmi előírások betartása, az ország magaskockázatú területein pedig kötelező a baromfik zártan tartása is.

A madárinfluenzával kapcsolatos információkat folyamatosan frissítik a Nébih tematikus aloldalán: 
https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza 
            

Kövessen minket a Facebookon is!