Közélet 2014. október 31. 14:30

Én, Buza Flórián…

Én, Buza Flórián…
„Nem akarjuk segélyekért molesztálni a várost” – nyilatkozta a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

– A kampányban nem jutottunk el mindenkihez, de ennél sokkal fontosabb, hogy az előttünk álló időszakban el fogunk jutni – ígéri Búza Flórián (57), a Roma Nemzetiségi Önkormányzat társadalmi megbízatású elnöke. – Mintegy 460 regisztráltból 209-en szavaztak rám, de az összes romát képviselni fogom. Üzenem mindenkinek, hogy bátran keressen, segítem a jogait és érdekeit érvényesíteni a következő 5 évben.

Már az eskütételnél is feltűnt az elszántság. Melyek az első lépések?

– Fogadóórát tervezek, ott is meg fognak találni, mert sokaknak az is gondot jelenthet, hogy nem tudják, hová forduljanak. Tőlünk megkapják az eligazítást, és személyesen segítünk kérelmek, beadványok kitöltésében. Az iroda működési feltételeit mielőbb ki kell alakítanunk. A napokban indítunk OKJ-s képzéseket, 100-nál több fővel, amelyekre nemcsak romák jelentkeztek. A magyarok között is vannak szegények, rászorultak, ők is fordulhatnak hozzánk.

Az útbaigazításon, papírok kitöltésén és tanácsadáson túl mire számíthatnak, akik segítségért jelentkeznek? Pénzt tudtok adni a rászorulóknak?

– Konkrétan készpénzt nem, de sok egyebet. Terveink szerint segítünk szociális ügyekben, lakásmegoldásokban, vagy akár tűzifa beszerzésében is. A romák nagyon is akarnak dolgozni, tanulni, és nem akarjuk segélyekért molesztálni a várost. Tudok már jó példákat, ahol nem a bőrszín szerint válogatják a munkaerőt, szeretném, ha Félegyházán is megszűnnének az előítéletek. A környéken az elmúlt időszakban 50 %-kal csökkent a roma bűnözés, és nem is ismerek olyat, aki nem szeretne dolgozni. Remélem, a helyi vállalkozásokban partnerekre találunk, és a leendő új munkahelyekből is jut a romáknak. Jó a közmunka is, de valós munkát szeretnénk. Mindezekkel kapcsolatban a napokban egyeztetünk Félegyháza új polgármesterével.

Tehát egy segítő-szolgáltató kisebbségi önkormányzatot tervezel?

– Egy modern szemléletű, 21. századi roma önkormányzatot szeretnék. Súlyos lemaradásokat kell behozni, hiszen sok, 6-8 fős család él 30 négyzetméter alatti lakásokban, ahol még fürdőszoba sincs. Nekik is segítenünk kell, és elvárni, hogy ők is tegyenek a saját felzárkózásunkért. Mindenki tanuljon vagy dolgozzon, más lehetőség nincs. Folytatjuk a megkezdett munkát, például festéket biztosítunk a házak kifestéséhez, mert önerőből ezek az emberek nem tudnak kitörni a szegénység csapdájából. Tiszta, rendezett, normális körülményeket szeretnék elérni most, a 21. században.

Minden romával megtalálod a közös hangot?

– Megköszönöm a bizalmat, és tudom, hogy sokat várnak tőlem. Szerencsére hallgatnak rám, behívnak egy kávéra, és büszkék rá, ha valamit a segítségünkkel, vagy önerőből elérnek. Ahol már megbeszéltük, hogy miben tudunk közösen előrelépni, ott eldicsekednek: „Nézd Fóri, kitakarítottam az udvart, ahogy kérted!” Ezek sokszor csak apró lépések, de mindet meg kell tennünk – mondta Búza Flórián, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat társadalmi megbízatású elnöke. – Tudom, hogy lesz teendőnk bőven.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!