Helyi hírek 2022. február 11. 08:00

Gyermekotthonban segített Eszter

Gyermekotthonban segített Eszter
Gyermekotthonokban tartott ingyenes látásvizsgálatot állami támogatással a Magyar Látszerész Szövetség. A kiskunfélegyházi Jégh Eszter, másodéves tanulóként vett részt a programban, ő az óbudai Szent Miklós Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekotthonban segített a gyermekek szemének vizsgálatában, a szemüvegek kiválasztásában, elkészítésében. Eszterrel a programról, a szakmáról és a terveiről kérdeztük.

Másodéves látszerész hallható vagy, hogyan jutott eszedbe, hogy látszerész szakmát válaszd?

– A családomban több látszerész, optikus is van, így természetesen van köze a választásomhoz, de a másik fontos indok az volt, ami miatt a szakma mellett döntöttem, hogy úgy vélem sajnos egyre több embernek van és lesz szüksége a jövőben szemüvegre. Ez annak a negatív hatásnak köszönhető, amit a digitális eszközök fénye vált ki. Először egyetemre szerettem volna menni, de sajnos nem oda vettek fel, ahová én képzeltem, ezért végül úgy döntöttem, hogy először a látszerész szakmát sajátítom el, aztán jöhet az egyetemi, az optometrista képzés. Az a furcsa, hogy mindenki azt hiszi, hogy gyermekkoromban az optikában töltött idő miatt szerettem bele ebbe a hivatásba, de ez nem teljesen van így. Akkoriban láttam néhány eladást, de különösebben nem érdekelt a folyamat. Középiskola 10. évfolyamán döntöttem el, hogy erre a pályára lépek. Szerencsére a család mindenben támogat, számításokban például apukám és keresztanyukám nagyon sokat segítettek, amikor meggyűlt a bajom egy-egy példával.



A környezeted mit szólt a választásodhoz?

– Örültek neki, mindenki pozitívan fogadta. Jelenleg Budapesten tanulok, másodéves vagyok. Ott vagyok gyakorlaton, annál a hölgynél, akinél édesapám is tanult. Szeretettel vesznek körül, májusban vizsgázok majd.

Ha érvelned kellene a szakma mellett, akkor, mint mondanál?

– Nagyon megható tud lenni, az, ha valaki felteszi a szemüvegét és teljesen meglepődik azon, hogy a látás ilyen minőségű lehet. Fokozottan igaz ez kisgyermekeknél, akik ha felpróbálják az első szemüvegüket, tágra nyílik a szemük és látszik, hogy mennyire örülnek annak, hogy végre élesen látnak. Szeretek beszélgetni az emberekkel, különösen az idős házaspárokat kedvelem, mert ilyenkor mindig azt érzem, hogy létezik igaz szerelem.



Hogyan kerültél kapcsolatba a programmal?

– A Magyar Látszerész Szövetség elnöke bejött az iskolánkba és elmondta, hogy segítségre lenne szüksége ebben a programban.  Jeleztem, hogy szívesen mennék. Egyébként is folyamatosan a fejemben van, hogy ha egyszer megtehetem majd, akkor nagyon szeretnék segíteni másoknak, így nem volt kérdés, hogy elvállalom-e a feladatot. Egy szemüveg nem olcsó és nagyon fontos, hogy olyan készítse el, aki ért hozzá. Sok olyan gyermekről tudunk, akinek azért nincs szemüvege, mert nem telik rá a szülőknek. Az optikában, ahol gyakorlaton vagyok, ahol dolgozom, a nyáron készítettünk egy szemüveget egy kisfiúnak, akinek hatalmas szüksége volt rá.  A főnököm önzetlenül segített ennek a környékbeli gyermeknek, akinek ma már nem okoz gondot, hogy lássa elolvasni a könyveket.

Hogyan zajlottak a vizsgálatok a gyermekotthonban?

– Egy keddi napon voltunk a gyermekotthonban. A megérkezésünket követően egy sajtóesemény után találkoztunk a gyerekekkel, akiket megvizsgáltunk és keretet választottunk nekik. Egy ebédnyi szünet volt, folyamatos volt a munka este 8-ig. 35-40 gyermek került sorra, akik között volt olyan, aki annyira szeretett volna szemüveget, hogy végül egy dioptria nélküli kék fényszűrős szemüveget választottunk, ami védi a szemét a digitális eszközöktől. A vizsgált gyermekek között 25-30 főnek ténylegesen szüksége volt szemüvegre.



Hogyan ajánlasz keretet gyermeknek és hogyan felnőttnek?

– A gyermekeknél nagyon fontos a kedvenc szín. Ez jellemzően a kislányoknál a rózsaszín és a lila, a kisfiúknál a kék és a zöld. Az eseményen tinédzsereket is vizsgáltunk, akik nagyon nyitottak voltak a színekre. Felnőtteknél a szemszín nagyon meghatározó, de természetesen nagyon sok szempont alapján dől el végül, hogy a vevő melyik keretet választja.

Ha lesz hasonló jótékony kezdeményezés a jövőben, abban is szívesen részt veszel?

– Igen, mindenképpen! Ezt a szándékom jeleztem is a Magyar Látszerész Szövetség elnöke felé. Bárhol lesz az országban hasonló, szívesen segítek.  Nagyon sok szeretet kaptam a gyermekektől, akik ahhoz képest adnak ilyen sokat, hogy ők valószínűleg annál a családnál, ahonnan kiemelték őket, nem sokban részesültek.

Z. A.

              

Kövessen minket a Facebookon is!