Közélet 2014. november 2. 08:45

Én, Szabó Elisabeth…

Én, Szabó Elisabeth…
Nyelvóra, táncház és gitártanítás is szerepel a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesének tervei között.

182 szavazattal bejutott a roma önkormányzatba, melynek alakuló ülésen elnökhelyettessé választották. Szabó Elisabeth (24) tele van elképzelésekkel:

– Szeretném a cigány kultúrát megtartani és fejleszteni. Ebben partnerre találtam az önkormányzat másik három tagjában, és keresem az együttműködés lehetőségeit a várossal. A közeljövőben indulhatnak a nyelvórák, de nemcsak azért, mert a lovári cigány nyelvet egyre többen választják nyelvvizsgájukhoz, továbbá táncházat tervezünk, gitároktatást, és készül egy igazi, félegyházi romazenekar is.

Az elgondolás tetszetős, de mi a helyzet a hétköznapok problémáival? Mik a szándékaid a kultúra alapjaival, illetve azok pótlásával?

– Segítni tudok kitölteni, megírni, benyújtani sok mindent, mert tényleg akadnak ezen a téren hiányosságok. Kihelyezett irodavezetőként dolgozom a „komplex telep-program” keretében megvalósult Csillag Szolgáltatópontban, és az ilyen segítségnyújtás mellett, mint az űrlapok kitöltése, szeretném jobbá és szebbé tenni a romák életét. Erre épül mind a négyünk programja. Kultúra, zene, tánc, és minden, ami jó irányba viszi az ügyet. Természetesen nem elszigeteltségben gondolkozunk, és megszólítjuk a gyerekeket, fiatalokat is.

Mondanál erre példát?

– Ösztöndíj-pályázatot tervezünk elindítani, hogy segítsük leküzdeni az elindulás hátrányait, és a tehetségek gondozása lesz az egyik fő feladatunk. A Csillag Szolgáltatóponton, számítógép-szobában a gyerekek megtanulhatják alapszinten kezelni a számítógépet, és megismerni a játékon túli lehetőségeit.

Milyen ember Szabó Elisabeth, amikor éppen nem elnökhelyettes? Azaz: a politika és a roma önkormányzat mellett van magánéleted is?

– Közgazdasági érettségit szereztem néhány éve, erre alapozom az irodában végzendő segítségnyújtást, és valóban szeretnék valamit ledolgozni a kisebbség lemaradásából, innen a lelkesedés. Egyébként normális családi életet élek párommal és 2 éves kislányommal, Biankával, aki ilyenkor bölcsiben van.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!