Helyi hírek 2022. március 26. 15:00

Elhunyt dr. Knipl István

Dr. Knipl István régész-történész muzeológus kollégánk hosszú és fájdalmas, de türelemmel és tele reménnyel viselt betegségben március 25-én eltávozott e földi létből. 46 év adatott számára. E 46 évből 8 évig a Kiskun Múzeumért dolgozott, segítette az életben maradást, a fejlődést, a szakmai munkát. Mindent és maradandó nyomot hagyott…

Mit gondolt arról, hogy mi a "dolga" a Kiskun Múzeumban? Őt idézve emlékeztek rá munkatársai, és most mi is az intézmény Facebook-oldalán megjelent írással.



„A Kiskun Múzeum csapatának 2014 januárjában lettem tagja, mint régész-történész muzeológus. Feladataim igen sokrétűek, legjobban talán a megőrzés, bemutatás, gyarapítás szavakkal lehetne jellemezni. A megőrzés a gondjaimra bízott gyűjtemények (régészeti, numizmatikai, természettudományi és történeti gyűjtemények) anyagának gondozását, a jövő nemzedékek számára való megtartását jelenti. Ehhez a feladathoz szorosan kapcsolódik a múzeumban őrzött kulturális javak bemutatása a nagyközönség számára. Ennek keretében időszaki és állandó kiállítások rendezése a feladatom, amely az utóbbi években jelentősen átalakult és az átalakuló múzeumban nem kis feladatot ró az intézmény összes munkatárásra.



A fejlesztések keretében irányításommal jött létre az új régészeti kiállítás a természettudományi tanulmánytár, a fegyvertanulmánytár, továbbá a Magyari Béla emlékkiállítás. A kiállítások rendezéséhez, az intézményben található tárgyak bemutatásához szorosan kapcsolódik a jelenkori muzeológia egyik megkerülhetetlen eleme, a pályázatok előkészítése, nyertes pályázatok menedzselése




Az elmúlt években támogatást nyertünk régészeti kiállításokra, szakmai konferenciára, fúvószenekari találkozóra, emlékév programjaira és az utóbbi évtizedek legnagyobb fejlesztését hozó tanulmányi raktárak kialakítására.



Munkám harmadik eleme a gyűjtemények gyarapítása, amely többnyire régészeti ásatások keretében valósul meg. Ez utóbbi munkák jelentős része kisberuházásokhoz köthető szakmai felügyeletekből és megelőző feltárásokból, leletmentésekből áll. Az elmúlt években folyamatosan dolgoztunk a Templomhalom környezetében, emellett szkíta temetőrészletet, szarmata sírt, szarmata településrészletet, honfoglaló temetőt is feltártunk a Kiskunfélegyházi Járás területén.”




És még lehetne sorolni, hiszen nem szeretett előtérben lenni, inkább háttérben tenni a jót, az igazat, azt ami fontos…



Borzasztó, hogy a fekete zászló miatta lobog a múzeum bejárata felett. Régész és történész volt, tudta mi az elmúlás és a vég, de azon dolgozott, hogy az értékek megmaradjanak és továbbadjuk. Ezt tette jó példával!

Búcsúzunk, szavakat nem találva…

Videó: 
Óriási érdeklődés kísérte a 2017. május végére meghirdetett ásatási nyílt napokat a Templomhalomnál
                

Kövessen minket a Facebookon is!