Közélet 2014. november 5. 07:30

Az 1,2 milliárd nyomában

Az 1,2 milliárd nyomában
A választási kampány időszakában a város rendkívül magas, egymilliárd forintot meghaladó megtakarításáról szóltak a hírek. Kisné Drubi Anikó pénzügyi osztályvezetőt és Csányi József polgármestert kérdeztük: mennyi pénz van valójában a város kasszájában?

–  Szeptember végén valóban volt olyan időszak, amikor 1,2 milliárd forint állt rendelkezésre a város bankszámláján. Ez abból adódott, hogy szeptemberben bevételként jelentek meg a helyi adók, amelyek „kampányszerűen”, jellemzően március és szeptember hónapokban teljesülnek. Ez az összeg hivatott biztosítani a zökkenőmentes és biztonságos működést az év még hátralévő részében, továbbá a különböző pályázatokhoz szükséges önerőt. Ezt követően ugyanis a jövő év márciusig már nem számolunk jelentős bevétellel, míg a kiadások folyamatosan jelentkeznek.

– Mekkora tehát a valós megtakarítás?

– Kiadási oldalon közel 400 millió forint tartalékkal rendelkezik a város. Erre szükség is van ahhoz, hogy a 2015. márciusi adóbevételek teljesüléséig biztosított legyen az intézmények zavartalan működtetése, és a szállítói számlák határidőben történő teljesítése – mondta el a pénzügyi osztályvezető.

 – Ha jól értem tehát, jövő év márciusáig ez az összeg kifut. Milyen forrásból tervezik a Félegyháza Programban megfogalmazott célok megvalósítását? – kérdeztük Csányi József polgármestertől.

– Ha a jelenlegi cégek új beruházásokat valósítanak meg, és újak is települnek a városba, a helyi iparűzési adóból származó bevétel is növekedni fog. Tisztelettel jelentem, hogy mindkét folyamat elkezdődött. Hivatalba lépésem óta három új beruházás előkészületeit kezdtük meg az ipari parkban. Ezek a cégek hosszú távú fejlesztésekben, stabil munkahelyek létrehozásában gondolkodnak.   

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!