Program 2022. április 24. 12:00

Kiállítás és beszélgetés Félegyháza szocialista kori építkezéseiről

Kiállítás és beszélgetés Félegyháza szocialista kori építkezéseiről
Lapunk Titkok a levéltárból rovatában, az utóbbi hónapokban sorra jelentek meg az 1950 és 1990 között készült lakó- és középületekről, ekkor működött intézményekről szóló cikkek. A múltidézés ilyen formája nem volt véletlen, hiszen a szerző, Kőfalviné Ónodi Márta levéltáros egy készülő kiállításhoz anyagot gyűjtve botlott bele ezekbe a témákba. A megszületett cikkek kedvcsinálóként kívánták felvezetni a május 5-én megnyíló kiállítást.

A Hazafias Népfront 1984-ben országos felhívást adott ki, amelyben a vezetőség arra buzdította a vidéki aktivistákat, hogy hazánk „felszabadulásának” 40. évfordulója alkalmából készítsenek fotókat, dokumentálva a falvak, vidéki városok 40 éves fejlődését, szocialista átalakulását. Különböző épületekről, utakról, mezőgazdasági és ipari létesítményekről, szobrokról vártak képeket. Nagyon sok településen készültek is ilyen fotók, több mint 100 ezer fénykép került be így a közgyűjteményekbe. Sok kistelepülés dokumentálta saját akkori jelenét, mintegy pillanatfelvételt készítve az akkori állapotokról.

2020-ban a Magyar Nemzeti Levéltár és a Szentendrei Skanzen egy közös projekt keretében megkezdte ennek a fotógyűjteménynek a feldolgozását. A tervek szerint minden megyei levéltár a saját területén fekvő települések fotóanyagából kiállítást szervez. Így az egész országra kiterjedő, erre a témára felfűzött „kiállítás-hálózat” jön létre.

A Bács-Kiskun Megyei Levéltár őrizetében viszonylag kevés olyan fénykép maradt fenn, amely ténylegesen a Hazafias Népfront 1984-es felhívására készült. Ezért – más levéltári fotógyűjteményeket is felhasználva – három település szocialista kori válogatott képanyagát mutatják be rollup-kiállítás keretében: a megyeszékhelyét, Kecskemétét, egy járási székhelyét: Kiskunfélegyházáét, és egy községét, Csávolyét. Bár a kiállított fényképek jó része ténylegesen nem 1984-ben készült, de mindenképpen hűen tükrözik a korstílust, az akkori településfejlesztési törekvéseket.



A kiállítás első megnyitója április 4-én volt Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Levéltár Klapka utcai épületében. A fotóanyag május 5-én érkezik Kiskunfélegyházára, majd ezt követően Csávolyon is megtekinthetik az érdeklődők.

A félegyházi megnyitó keretében városunk szocialista kori építkezéseiről, az azóta már a városképet markánsan meghatározó épületek létrejöttéről beszélget Seres József, az Elő-Szer Kft. ügyvezető igazgatója és Kőfalviné Ónodi Márta főlevéltáros.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtárban május 5-én, csütörtökön, 17 órakor megnyíló kiállítást szeretettel ajánljuk minden érdeklődő figyelmébe.
               

Kövessen minket a Facebookon is!