Közélet 2014. november 7. 08:00

Bruttó mintegy 5 millió a leköszönő polgármesternek

Képgaléria
Bruttó mintegy 5  millió a leköszönő polgármesternek
Bruttó 2.780.910 forint szabadságmegváltás és bruttó 1.835.400 forint végkielégítés illeti meg Kapus Krisztián leköszönő polgármestert. Az erről szóló határozatokat első rendes ülésén, november 6-án, csütörtökön fogadta el a félegyházi képviselő-testület.

Az idevonatkozó törvényi rendelkezés szerint ha a leköszönő polgármester tisztségét legalább két évig betöltötte és foglalkoztatási jogviszonya az új polgármester megválasztásával szűnt meg, végkielégítésként három havi illetményének megfelelő juttatás illeti meg. Kapus Krisztián bruttó 611.800 forint havi illetményét figyelembe véve a végkielégítés összege bruttó 1.835.400 forint. Mivel 2010 és 2014 között a neki járó 166 nap szabadságból mindössze 66 napot vett ki a volt polgármester, a fennmaradt 100 nap szabadság megváltása további bruttó 2.780.910 forintot jelent számára.

A Tájékoztató a leköszönő polgármester szabadságmegváltásáról napirendi pont kapcsán Bense Zoltán hangsúlyozta: „bár az előterjesztést kénytelenek vagyunk megszavazni, mert a törvény erre kötelez minket, de ezt nehéz szívvel tesszük, mert erkölcsileg elfogadhatatlannak tartjuk!” Az önkormányzati képviselő szerint nem életszerű, hogy egy polgármester négy év alatt 66 nap szabadságot vesz igénybe. Ahogy fogalmazott „erősen aggályosnak tartom, hogy a kötelező igazgatási szünetben, amikor mindenkinek kötelező volt a hivatalban a szabadságot kivenni a polgármester ezt nem tette meg. Az elmúlt nyári, és az azt megelőző téli leállás idején is végig bent dolgozott egyedül, egy üres hivatalban?”

Bense Zoltán arra kérte Kapus Krisztiánt, hogy gyakoroljon gesztust, és a törvény szerint járó végkielégítési összegről mondjon le a város javára, tekintettel arra, hogy az elmúlt négy évben polgármesterként és országgyűlési képviselőként mintegy 80 millió forint volt a bruttó jövedelme. 

Kapus Krisztián erre kijelentette: gesztust azzal gyakorol, hogy nem válaszol képviselőtársának.

A testületi ülés után szerettünk volna néhány kérdés feltenni Kiskunfélegyháza volt polgármesterének, ő azonban nem adott erre lehetőséget.  

T. T.
 

Kövessen minket a Facebookon is!