Helyi hírek 2022. május 2. 16:00

Örömmel vették használatba az új görpályát a félegyházi fiatalok

Képgaléria
Örömmel vették használatba az új görpályát a félegyházi fiatalok
Bringásokkal, deszkásokkal, korisokkal és rolleresekkel telt meg április 30-án, szombaton a volt Vasas-pálya. A fiatalok nagy örömmel vették birtokba a megyében is kuriózumnak számító freestlye BMX és rollerpályát, amely a városvezetés és a félegyházi fiatalok összefogásának eredményeként épült. A fejlesztések folytatódnak, jövőre ugyanis teljesen megújul az egész terület.

Csányi József polgármester április 28-án, közösségi oldalán jelentette be a hírt: megkapták az összes engedélyt, így a fiatalok hivatalosan is használatba vehetik a volt Vasas-pálya területén épített freestyle BMX és rollerpályát. A félegyházi Ficsór Kornél kétszeres magyar bajnok és csapata bevonásával tervezett létesítmény kuriózumnak számít a megyében. A minden igényt kielégítő, profi kialakítást pályázati forrás és önkormányzati önerő tette lehetővé 45,5 millió forint összértékben.

Az ügyességi elemekkel felszerelt pályát nagy örömmel vették birtokba a sportolók, április 30-án., amit az egészen fiatal gyerekektől kezdve a tinédzsereken át a huszonévesekig mindenki kipróbálhatott. A kisebbek családjukkal, a nagyobbak baráti társasággal érkeztek. A rollereseknek, gördeszkásoknak, görkorisoknak és triálosoknak az időjárás is kedvezett, hiszen szikrázó napsütésben gyakorolhattak egész nap.

– Nagyon vártam már, hogy elkészüljön a pálya, és örülök, hogy az elsők között próbálhatom ki. Jómagam is részt vettem a kialakítást célzó aláírásgyűjtésben, hiszen nagy szükség volt már Félegyházán is egy ilyen helyszínre. Eddig más településekre kellett elutaznunk ahhoz, hogy gyakorolni tudjunk. Annak kimondottan örülök, hogy ingyenesen használhatjuk, mivel sok más helyen fizetni kell – fogalmazott Héjja András, aki kiskora óta görkorcsolyázik. Hozzátette: barátaival napi szinten korizik, így a pályát is sokszor használják majd. Sőt, kutyájával is kijár a jövőben, hiszen a további fejlesztések során kutyás ügyességi pályát is kialakítanak majd a területen.

– 12 éve vártam már egy ilyen professzionális pályára, így nagy öröm számomra, hogy végre elkészült, és nem kell Szankra, vagy Bugacra átjárni, gyakorolni. Az ismeretségi körömből többen is abbahagyták a BMX-ezést, mert nem tudtak hol gyakorolni. Az elvárásaimnak teljes mértékben megfelel az építmény, számos elem van, amin gyakorolni tudunk, vagy akár versenyezni is. Jó látni, hogy ilyen sok fiatal eljött kipróbálni, a jövőben biztosan, hogy heti rendszerességgel mi is kijárunk majd – mondta el portálunknak Szűcs-Szabó István, aki barátnőjével érkezett a helyszínre. – Alkalmas arra, hogy a legkülönfélébb trükköket gyakoroljuk, például a kormány- és vázforgatást, a korláton csúszást, a manuálozást, a 180 és a 360 fokos forgásokat, vagy a nyusziugráshoz hasonlító „bunny” trükköt – egészítette ki párja szavait Szálas Jessica, a Móra Ferenc Gimnázium tanulója.

A beruházás több mint 40 millió forintból valósult meg

Mint ahogy korábban
megírtuk, a város extrém sportolói korábban a Petőfi-lakótelepen tudtak gyakorolni, ahol néhány monolit tömb állt rendelkezésükre. Amikor ennek helyén sportpark épült, a bmx-esek, rolleresek és gördeszkások, a belvárosba tették át székhelyüket. Csakhogy a Zöld város pályázatnak köszönhetően megújult környezet védelmében ez nem maradhatott így. Ezt követően keresték fel a fiatalok képviselői a polgármestert és a jegyzőt, és kértek segítséget egy kompromisszumos, valamennyi érintett fél számára elfogadható megoldáshoz. A városvezetés rugalmas hozzáállásának köszönhetően született meg az a megállapodás, hogy egy nyertes pályázat esetén az önerőt Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata magára vállalja.

Az Országos Bringapark Program 2021 kiírásán 14,5 millió forintot nyert a városvezetés és a fiatalok összefogásában készült pályázat. A 30 millió forint költségvetésű projekt fennmaradó részét, azaz 15,5 millió forintot az önkormányzat fedezte. A támogatási szerződés aláírásakor azonban felülvizsgálták a projekt költségvetését és kiderült, hogy az építőipari áremelkedés miatt a korábbi mintegy 45,5 millió forintra emelkedett a megvalósítás forrásigénye. A képviselő-testület 2021. augusztusi ülésén határozott úgy, hogy a hiányzó összeget vállalja és további 15 millió 470 ezer forinttal egészíti ki a pályázati forrást.

Jövőre további fejlesztések várhatóak

A Vasas-pálya további meglepetéseket is tartogat az extrém sport szerelmeseinek, jövőre ugyanis rengeteg új elem épül itt és a környezet is teljesen megújul. A „Vasas-pálya újjászületik” nevet viselő projekt 600 millió forint támogatást nyert TOP Plusz forrásból, amelyből egy új szabadidőpark kialakításának előkészületei is elindulhatnak. A tervek szerint egy ligetes, növényekkel beültetett park épül, játszótérrel és a felnőttek számára is elérhető szabadidős sporteszközökkel. A projektnek köszönhetően egy kombinált sportpálya is épül a kosárlabda és a foci híveinek. Mászófalakat, KRESZ-parkot, futópályát és elkerített kutyás ügyességi pályát is kialakítanak. A vizesblokkok telefonos applikációval működnek majd, így vandálbiztosak lesznek. A biztonságot belső közvilágítás és kamerarendszer szolgálja, a téli élményeket pedig egy szánkódomb teszi teljessé.

Szöveg és fotó: G. E. 
                 

Kövessen minket a Facebookon is!