Közélet 2014. november 7. 16:55

A belvízveszélyre figyelmeztettek a polgármesterek

Képgaléria
A belvízveszélyre figyelmeztettek a polgármesterek
Kiskunfélegyháza volt a házigazdája a választókerületi polgármesteri találkozónak, amelyet Lezsák Sándor országgyűlési képviselő hívott össze. A honatya a korábbi - több mint tízéves - gyakorlatát folytatva, a megváltozott összetételű körzet polgármestereit is negyedévente tanácskozásra hívja. Ezeken a találkozásokon egyeztetik a térség fontos teendőit. Az országgyűlési képviselő szakemberek bevonásával tájékoztatást nyújt az aktuális, és a várható önkormányzati feladatokról. Emellett egyeztetnek a pályázati lehetőségekről, kiemelt figyelemmel azokra, amelyek térségi összefogást igényelnek.

Kiskunfélegyháza polgármestere is az összefogás, együttgondolkodás fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében. Kiemelte, hogy új alapokra kell helyezni a települések együttműködését. A tervek szerint a választókerületben három gazdaságfejlesztési centrumot alakítanak ki. A központok: Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa és Izsák lesznek. Mindhárom kistérségben szeretnék hasznosítani azokat a tapasztalatokat, amelyeket Félegyháza már megkezdett a vállalkozásfejlesztés és a munkahelyteremtés kapcsán. Csányi József azt is elmondta, hogy az elmúlt hetekben négy cég pályázott a félegyházi ipari parkba. Ha ezek a vállalkozások ide települnek, akkor nemcsak Félegyháza munkahelyteremtését és költségvetését gyarapítják, hanem a vonzáskörzetben élőknek is lehetőséget teremtenek, ennek a gazdasági hasznát a régió is élvezni majd .

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő elmondta, hogy negyedévenként megszervezik a választókerület polgármestereinek találkozóját. Ezeken az alkalmakon – amint most is – a települések vezetőit tájékoztatják a legfrissebb pályázati lehetőségekről. Megbeszélik a falvak és városok működési tapasztalatait, mert egymás sikereiből és kudarcaiból egyaránt tanulni lehet. Lehetőség nyílik a különböző programok, rendezvények egyeztetésére, a civil szervezetek kapcsolattartásának elősegítésére. Tanulmányutak megszervezését is tervezi. Például olyat, amikor ellátogatnak azokra helyekre, ahol már megvalósították a nap-, a szél-, illetve a bioenergia hasznosítását, tehát azt, amit a választókerületben többen is terveznek. A tanácskozások munkáját minden alkalommal segíti dr. Fekete Gyula közgazdász és Lenkei Róbert, a megyei közgyűlés képviselője, választókerületi munkatárs. Mindketten szívesen veszik a polgármesterek megkeresését a polgármesteri találkozón kívül is, és segítséget nyújtanak a konkrét ügyek megoldásában.

Igaz, a polgármesteri találkozót negyedévenként tervezik, de Jánosiné Gyermán Erzsébet felvetése nyomán a következőre már decemberben sor kerül. Gátér polgármestere ugyanis a belvízveszély közeledtére hívta fel a figyelmet. Helyzetjelentését, miszerint a vízgazdálkodás nincs a helyzet magaslatán, az önkormányzatok anyagi helyzete és gépparkja nem teszi lehetővé a csatornák karbantartását, megújítását, a belvíz megelőzését, minden jelenlévő megerősítette. Éppen ezért Lezsák Sándor ígéretet tett arra, hogy az illetékesek bevonásával még decemberben tartanak egy értekezletet, hogy minél sikeresebben tudjanak védekezni a belvíz ellen a választókerület települései.

A polgármesteri összejövetelen Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke az elkövetkezendő időszak megyei- és régiós fejlesztési, pályázati lehetőségeiről adott tájékoztatást.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!