Kunszállás 2022. július 6. 12:00

Traktorátadás a kunszállási aratóünnepen

Traktorátadás a kunszállási aratóünnepen
Július 2-án, szombaton rendezték meg Kunszálláson az aratóünnepet. A Csűrcsavaró Néptánc Egyesület szervezésében megtartott hagyományőrző eseményen korhű aratás és cséplés mellett egy új önkormányzati erőgép átadására is sor került.



Almási Roland Márk, Kunszállás község polgármestere köszöntőjében emlékeztetett: a településen nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományápolásra oly módon is, hogy a helyi civilek által megszervezett eseményeken felelevenítik, megélik és átélik a régi szokásokat. Az elődök verejtékes munkája előtt fejet hajtva, napjainkban már a technikai fejlődés jelentősége felértékelődik, ezt szemlélteti a traktor, mint a mezőgazdasági munka egyik szimbóluma.



A kunszállási önkormányzat, az egyházközség és a helyi civil szervezetek 2022-ben a 7 pályázaton összesen 48 millió forint támogatásban részesültek Magyar Falu Program pályázatai révén. Az önkormányzat 15 millió forintot nyert egy Deutz-Fahr típusú, 90 lóerős erőgép beszerzésére. A polgármester részletezése szerint a gépbeszerzés egy komplex fejlesztési koncepció részeként valósult meg. Az önkormányzat célja, hogy Kunszállásnak középtávon egy ütőképes, minden fontosabb kommunális munka elvégzésére alkalmas saját gépparkja legyen.
– A település új traktorja nem pusztán egy munkaeszköz, hanem egy jelkép. Jelképezi a jó gazda módjára való gondolkodást és szemléletet, amely mentén próbáltunk az elmúlt években tervezni, alkotni, dolgozni – összegezte beszédét Almási Roland Márk polgármester.



Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője a korabeli aratás kapcsán gyermekkori emlékeit idézte fel. Fiatal korában, a Nyírségben maga is részt vett a nagyszülőkkel az aratási munkákban, így a cséplésben is. Ekkor ismerte meg a csépléshez kapcsolódó pelyvázást is. Méltatta a kunszállási aratóünnep szervezőit a tudatos szervező és előkészítő munkájuk miatt. Magyarország Kormánya legsikeresebb programjában, a Magyar Falu Programban, ahogy a beszerzett traktor is mutatja, Kunszállás jól élt a lehetőségekkel, sorba rakta az álmait és szépen, folyamatosan, jól előkészített pályázatokat nyújtott be – fejtette ki az Országgyűlés alelnöke.



Lényeges, hogy aki kezelni fogja a traktort, értsen is hozzá, hiszen ekkor lesz igazán hosszútávon alkalmazható a faluban. Szerencsére ez a településen biztosított – zárta gondolatait, egyben gratulált a beszerzett erőgéphez Lezsák Sándor. Dr. Juhos Imre plébános szentelése után Lezsák Sándor, Gáspár Ferenc, az Agrárkamara megyei elnöke, Almási Roland Márk polgármester és Szikora László, a Csűrcsavaró Néptánc Egyesület elnöke vágta át az ünnepélyes szalagot.



Az aratóünnep további részében hagyományőrző ételekkel és programokkal várták az érdeklődőket a kunszállási Radnai Pál téren.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!