Közélet 2014. november 11. 09:10 Forrás: baon.hu

Nagy úr a papír

Nagy úr a papír
Az augusztusban elrajtolt Diplomamentő program nyújtotta mentőövbe Bács-Kiskunban eddig százötvenhárman kapaszkodtak bele. A program részeként megyénkbe ötven nyelvi képzést terveznek, tizenkettő már zajlik.





A legutóbbi adatok szerint országosan négyezer fiatal vesz részt a Diplomamentő program nyelvtanfolyamain, és további 31 ezren jelezték, hogy szeretnének bekapcsolódni a képzésekbe. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezetőjétől arról érdeklődtünk, Bács-Kiskun megyében hány fősikolát, egyetemet végzett fiatal vesz részt a program nyelvtanfolyamain.

- Bács-Kiskunban jelenség 153 fő vesz részt programunkban, hogy a végén nyelvvizsgájukkal megszerezhessék diplomájukat - tudtuk meg Pákozdi Szabolcstól. Másfél hónap alatt hat településen indult képzés: Kecskeméten, Baján, Kalocsán, Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason, valamint Kunszentmiklóson. A program során közel 50 nyelvtanfolyamot akar elindítani az OFA, 12 már folyamatban van.

A Diplomamentő program keretében tervezett 120, 180 és 240 órás képzésekre (angol, német, francia nyelvből) 2015 januárjáig jelentkezhetnek azok, akiknek diplomájuk megszerzéséhez már csak a nyelvvizsga hiányzik. A program részeseinek 2015. december 31-ig kell sikeres nyelvvizsgát tenniük.

Az OFA ügyvezetője azt mondja, jelenleg közel két és félszeres a túljelentkezés. Pákozdi Szabolcs bízik benne, hogy az idei év végéig legalább tízezren kapcsolódnának be a nyelvi képzésbe. A tanfolyamra való bekerülés feltétele - a többi között - a szintfelmérőn való megfelelés. Aki elsőre nem üti meg a mércét, próbálkozhat még. A résztvevők számára a diplomamentő képzés ingyenes, de a nyelvvizsga költsége a vizsgázót terheli. Regisztrált munkakeresőknél a program ezt a költséget is átvállalja. Bács-Kiskun megyében hat képző intézmény vesz részt OFA által felügyelt programban. Az induló képzésekről az OFA honlapján (www.ofa.hu) lehet tájékozódni. További információ kérhető a [email protected] címen elektronikus levélben.
 

Sikeres záróvizsga után ötvenezren diploma nélkül

Körülbelül 50 ezren nem kaphattak diplomát középfokú nyelvvizsga hiányában. 2013-ban például 37 ezer hallgató szerzett diplomát, a végzős hallgatók ötöde, 8800 ember csak záróvizsga-bizonyítványt kapott, mert nem volt meg az előírt nyelvvizsgájuk. Belső, intézményi nyelvvizsgát 2016-ig tehetnek azok, akik nem vehették át eddig diplomájukat. A Kecskeméti Főiskola eddig hét intézményi nyelvvizsgát szervezett, összesen 162 jelentkezővel. Többnyire sikeresek voltak a vizsgázók, májusban például a jelentkezők 94 százaléka tett sikeres vizsgát.

Legutóbb november 8-án volt intézményi nyelvvizsga a főiskolán. A sikeres intézményi vizsga csak a diploma átvételére jogosít, nem számít nyelvvizsgának.
 

Kövessen minket a Facebookon is!