Közélet 2014. november 11. 16:30 Forrás: MTI

Minden devizaalapú szerződést újra kell tárgyalnia a bankoknak

Minden devizaalapú szerződést újra kell tárgyalnia a bankoknak
Gyakorlatilag minden érintett devizahitelre kötelező lesz a forintosítás - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő. Kérdésre elmondta azt is, hogy a devizahiteleket kiváltó forinthitelek kamatáról még nem született megállapodás.

Kovács Zoltán hozzátette, hogy a bankok minden ügyféllel újratárgyalják a szerződéseket, és emlékeztetett arra, hogy a 2011 óta hatályos törvények devizaalapú jövedelemhez kötik a devizahitel meglétét. Hozzáfűzte, hogy a jelenleg hatályos törvények alapján "csak különleges feltételekkel" lesz lehetőség arra, hogy a hitelfelvevő devizahitelben maradjon.

Arra a kérdésre, hogy a tervezett fair bank-szabályozás vonatkozik-e majd a forintosítást nem vállaló ügyfelekre, Kovács Zoltán elmondta: a védelem azokra vonatkozik, akik a forintosítást választják. A kormány a hétvégén egyezett meg a Magyar Bankszövetséggel a fogyasztói (deviza alapú és deviza) jelzáloghitelek forintosításánál felmerülő kérdésekről.

Kovács Zoltán kifejtette: a megállapodás legfontosabb célja annak az átlagosan 25-30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenésnek a biztosítása, amelyet a korábbi tárgyalások folyamán sikerült elérni. Ezzel, valamint a csütörtökön benyújtandó törvényjavaslattal lezárul az a 2010-ig tartó rossz gyakorlat, amely olyan "sok kárt okozott a magyar családoknak" - fogalmazott Kovács Zoltán.

Kérdésre válaszolva elmondta: az "esetleges pénzügyi manipulációk" elkerülése és az árfolyamkockázatok miatt döntöttek most a forintosításról, az érintettek bevonásával lezajlott tárgyalások után. 350 ezer devizahiteles van, minden hitelszerződés egyedi eset; a 2007 előtt felvett hitelek esetén az ügyfelek - a futamidő és egyéb technikai okok miatt - "egy picivel jobban járnak", míg a későbbiek esetében a forinthitelesek járnak kicsivel jobban.

Összességében azonban sikerült azt a kettős célkitűzést megvalósítani, hogy végleges megoldás született a devizahitelek kivezetésére, valamint a forinthitelesek sem járnak rosszabbul, mint a devizahitelesek - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

 

Kövessen minket a Facebookon is!