Közélet 2014. november 12. 07:00 Forrás: baon.hu

Korszerűbb sugárterápia

Korszerűbb sugárterápia
Több mint 1,2 milliárd forintból korszerűsítik a következő hónapokban a Bács-Kiskun Megyei Kórház sugárterápiás eszközparkját.

Döntően eszközbeszerzésre fordítja a Bács-Kiskun Megyei Kórház azt az 1,245 milliárd forintot, amit pályázati úton nyert a kecskeméti intézmény az onkológiai betegellátás korszerűsítésére.




A beruházás egyik legfontosabb eleme lesz egy nagy teljesítményű lineáris gyorsító beszerzése, de egyebek mellett CT-szimulátor, és 4D-s ultrahang beszerzésére is lehetőség nyílik - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit a projektről tartottak a kórházban.

Dr. Pajkos Gábor osztályvezető főorvos a szakmai színvonal szempontjából óriási előrelépésnek nevezte az eszközpark fejlesztését. Mint kifejtette: a kecskeméti kórházban a sugárterápiás lehetőség korszerű módon 1997 óta adott. A meglévő berendezések jók ugyan, de elöregedtek. A modern technikai lehetőségek sokkal kifinomultabb, racionálisabb, a beteg daganatára szabható módon adnak lehetőséget a kezelésre. A nagy teljesítményű lineáris gyorsító alkalmazásáról Pajkos Gábor elmondta: régen is használtak röntgensugarat a rák gyógyítására, de ez csak a felületen elhelyezkedő daganatok kezelésére volt alkalmas.

- A röntgen- vagy a fotonsugárzásnak az a tulajdonsága, hogy elnyelődik, és ott fejt ki biológiai hatást, ahol elnyelődik. A nagy erejű sugárzásnak az a lényege, hogy a mélybe is eljut, átjut az egészséges szöveten anélkül, hogy abban károsodást okozna, és a megfelelő mélységben, a daganatban fejti ki a hatását. Ehhez nagy energiájú sugárzásra van szükség, ezért volt nagyon nagy előrelépés a lineáris gyorsítók kifejlesztése, ami azt jelentette, hogy viszonylag kis területen, de nagyon nagy energiájú foton vagy elektron részecskéket lehetett előállítani, és ezzel bombázni a daganatot. Ezekkel az új készülékekkel lehet úgy finomítani a sugárterápiát, hogy a viszonylag kicsi, vagy több területen szétszórt kis méretű daganatokat is eredményesen lehet sugárkezeléssel pusztítani - magyarázta a főorvos, a nagy teljesítményű lineáris gyorsítóról. Az elnyert pályázati támogatásból integrált besugárzás-tervező rendszert is vásárolnak.

- Egy CT-alapú szimulátorrendszer jelenleg a legpontosabb lehetőséget adja a kezelés megtervezésére. Az eddig használt besugárzás-tervező rendszerünk is CT-alapon, 3 dimenzionálisan működött, de ez az új rendszer finomabb, a jó szöveteket kevésbé terhelő és a daganat változásait is jobban követő lehetőséget teremt. Nem kell annyiszor újraterveznünk egy betegnek a kezelését, ahogy a daganat változik, hanem segítségünkre lesz ebben a korszerű technika - mondta el a főorvos. A gépeket várhatóan jövő tavasszal kezdik el beszerezni, jelenleg a közbeszerzés zajlik. A 2015 év végére korszerűsített géppark lehetőséget teremt az emelkedő tendenciát mutató daganatos betegségek széles spektrumának még magasabb színvonalú, komplex ellátására.
 

Ez fér bele az 1,245 milliárdba

• nagy teljesítményű lineáris gyorsító
• betegadminisztrációs és kezelésellenőrző rendszer
• integrált besugárzás-tervező rendszer
• CT-szimulátor • brachyterápiás afterloader berendezés
• páciensrögzítő eszközök
• dozimetriai berendezések
• pozicionáló eszközök
• cisztosztatikai biztonsági kabient (2db)
• 4D ultrahang
 

Fotó: baon.hu - Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató, dr. Svébis Mihály főigazgató, dr. Pajkos Gábor osztályvezető főorvos és Kovács Lajos projektmenedzser

 

Kövessen minket a Facebookon is!