Kitekintő 2022. július 27. 16:00

Itt a nagy áttörés: környezettudatos energiatároló

Itt a nagy áttörés: környezettudatos energiatároló
Finn kutatók telepítették a világ első homokakkumulátorát, ami hónapokig képes zöldenergiát tárolni. Az innováció egy kis erőművön és egy silón alapul, aminek létrehozását a Polar Night Energy szponzorálta Kankaanpaa városában.

Borítókép: Oli Scarff  – Getty Images

A tárolót nap- vagy szélerőművekből nyert villamos energia hőjével töltik fel, a silóban tárolt 100 tonna homok pedig 500 Celsius-fokon tárolja ezt a hőt. A nagy ötlet, hogy az ipari homok rendkívül hatékony hőtároló közeg, és sokáig képes hőveszteség nélkül konzerválni a zöldenergiát. A nagy nyereség pedig az, hogy a homok kiválthatja a hagyományos akkumulátorokhoz szükséges drága és nagy helyet foglaló lítiumot, kobaltot, nikkelt. A speciális akkumulátor már bevetésre is került, Kankaanpaa egyik kerületének központi fűtési rendszerét látja el energiával.

A homoktelep ötletét először egy volt cellulózgyárban dolgozták ki Tampere városában, ahol az önkormányzat anyagi támogatást biztosított a projekt elindításához. Ahogy az erőmű igazgatója mondja, őrültségnek tűnt, de azt hiszem, sikeres lesz.

A zöldenergia hőként való tárolása hosszabb távon óriási lehetőség az ipar számára is, ahol az élelmiszerekben, italokban, textíliákban vagy gyógyszerekben felhasznált hő nagy része fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik.

Más kutatócsoportok is aktívan vizsgálják a homokot mint a zöldenergia akkumulátorának életképes formáját, például az Egyesült Államok Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma írta meg az Index.
           

Kövessen minket a Facebookon is!