Kitekintő 2022. augusztus 2. 12:00

Már a kutatók előrejelzései sem tudják követni a felmelegedés mértékét

Már a kutatók előrejelzései sem tudják követni a felmelegedés mértékét
A közelmúlt brit hőhullámához hasonló események bekövetkeztét tízszer valószínűbbé tette a felmelegedés a World Weather Attribution (WWA) projekt szerint – ugyanakkor ez is alábecslés lehet.

Borítókép: Aliraza Khatri's Photography – Getty Images

Az előrejelzések nem képesek az emberi tevékenység pontos mértékét megjósolni. A hőhullámok világszerte egyre gyakoribbá és hosszabbá válnak, és a tudósok szerint az ember okozta éghajlatváltozás mindezekre hatással van a CNN cikke szerint – számolt be az Infostart.

A szélsőséges hőségre gyakorolt emberi hatás meghatározására a tudósok megfigyelések és éghajlati modellek, illetve szimulációk kombinációját használják. A megfigyelt szélsőséges hőség Nyugat-Európában sokkal nagyobb mértékben nőtt, mint ahogy azt a modellek becsülték.

Ha tennénk ellene, nem lenne ennyire meleg

– Míg a modellek előrejelzése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása 2 fokkal növelte a hőmérsékletet ebben a hőhullámban, a korábbi időjárási feljegyzések azt mutatják, hogy a hőhullám 4 fokkal hűvösebb lett volna egy olyan világban, amelyet az emberi tevékenység nem melegített. Ez arra utal, hogy a modellek alábecsülik az ember okozta éghajlatváltozásnak az Egyesült Királyságban és Nyugat-Európa más részein a hőmérsékletre gyakorolt valódi hatását. Vagyis az elemzés eredményei konzervatívak, és az éghajlatváltozás valószínűleg a tanulmány által becsült tízszeresnél többel növelte az esemény gyakoriságát – áll a WWA sajtóközleményében.

Az Egyesült Királyságban július 19-én a feljegyzések szerint először fordult elő, hogy a hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé emelkedett, Coningsby faluban elérte a 40,3 Celsius-fokot. A brit kormány először adott ki vörös fokozatú, extrém hőségriasztást Anglia több részére, köztük a fővárosra, Londonra.

Reptéri kifutópálya olvadt meg, sínek váltak járhatatlanná, sok tűz ütött ki. Az embereknek azt javasolták, otthonról dolgozzanak, az iskolák egy része bezárt, a kórházak és a sürgősségi segítségnyújtásban dolgozók pedig megfeszítetten dolgoztak.

A hőhullámok veszélyesek

A globális felmelegedés mindenképp a klímaválság egyre súlyosbodó hatásaival jár. A világ már átlagosan mintegy 1,2 fokkal melegedett fel: egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy az embereknek meg kell próbálniuk 1,5 fokon belül tartani a hőmérsékletnövekedést, hogy visszafordíthatatlan hatásokkal járó változásokat kerülhessünk el.

– Az Egyesült Királyságban most tapasztalható hőség veszélyes: megterheli infrastruktúránkat, gazdaságunkat, élelmiszer- és oktatási rendszerünket, valamint testünket. Ahogy a tanulmány rámutat, az Egyesült Királyságban sok otthon lakhatatlanná válik a szélsőséges hőségben. Az emelkedő hőmérséklethez való alkalmazkodás, a hőséggel szembeni ellenállóképesség fenntartható megközelítésekkel történő kiépítése és az emberek védelme sürgős prioritás, mivel a soha nem látott hőmérsékleti értékek normává válnak – mondta el az elemzés kapcsán Radhika Khosla, az Oxford Smith School of Enterprise and the Environment munkatársa.

Ez lesz a jövő

Peter Stott, a brit Met Office éghajlati attribúcióval foglalkozó tudományos munkatársa szerint nem ez volt az utolsó alkalom, hogy az országnak ilyen szélsőségekkel kell szembenéznie. A következő években, sőt évtizedekben is számol ezekkel.

– Csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásával csökkenthetjük annak kockázatát, hogy az ilyen szélsőségek egyre gyakoribbá váljanak – tette hozzá a szakember.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!